Elke dinsdag schrijft Jackie Brakkee bij oma Marianne aan haar boekjes over leeuwenwelpje Nala.
Elke dinsdag schrijft Jackie Brakkee bij oma Marianne aan haar boekjes over leeuwenwelpje Nala. (Foto: © Bastiaan Miché)

Zevenjarige Jackie komt met zelfgeschreven boekje

  Cultureel

HILVERSUM - Vrolijk stapt Jackie Brakkee (7) uit het zwembadje dat in de achtertuin staat, slaat een Minnie Mouse-handdoek om zich heen en gaat druppend naast haar vader Michel zitten. Vragend kijkt ze me aan. "Kom ik nu ook in het Jeugdjournaal?" Ik haal mijn schouders op. Vermoed wel dat dit kleine meisje als ze zo doorgaat over een aantal jaar bij Matthijs van Nieuwkerk aanschuift en dat de presentator van DWDD geen woorden kan vinden voor het debuut van deze jonge schrijfster. "Wist je al dat ik met mijn tweede boek bezig ben?"

Trots kijkt moeder Jessica naar haar dochter. Afgelopen Moederdag werd zij door Jackie verrast met een wel heel bijzonder cadeau: een zelfgeschreven boekje. "Ik denk dat het misschien wel dikker had kunnen zijn als Jack langer de tijd had gehad. Maar omdat ze in haar hoofd had het mij voor Moederdag te geven, heeft ze er sneller dan ze misschien wel wilde een eind aan gebreid."

Inpakpapiertje
Uit een kleurig inpakpapiertje kwam 'Nala het leeuwenwelpje' tevoorschijn. 'Jackie is een meisje dat erg van lezen houdt. Op een dag besloot ze achter de computer te gaan zitten om zelf een verhaal te schrijven over Nala, een welpenleeuw die vanaf haar geboorte moet vechten om te overleven' staat te lezen op de achterflap naast een foto van het schrijvende meisje. Nee, het is nog geen echt boek met een kaft, het zijn A-viertjes in een snelhechter.

Kerstverhaal
De trigger om te schrijven ontstond in december, rond kerst, vermoedt Jessica. "Jackie moest op school een kerstverhaal verzinnen en had daarin zo veel plezier dat ze door is gegaan met schrijven." Dat schrijven doet ze overigens niet thuis, schudt Jackie haar natte haar. "Dat doe ik bij oma Marianne, op de Buisweg.

Schrijfcoach
Elke dinsdag ga ik uit school naar haar toe, zet haar computer aan en ga verder met mijn verhaal." Oma Marianne is een belangrijke schrijfcoach voor het meisje. Ze leest de bladzijden die haar kleindochter schrijft door, vraagt om opheldering als ze iets niet begrijpt en zorgt voor voldoende papier, printerinkt en snelhechters.

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten