De Tafel van Dudok is veel meer dan een tafel
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Nynke Koster heeft op verzoek van het DAC De Tafel van Dudok gemaakt.
Nynke Koster heeft op verzoek van het DAC De Tafel van Dudok gemaakt. (Foto: DAC)

De Tafel van Dudok is veel meer dan een tafel

  Cultureel

HILVERSUM - 'Plekken van plezier' is het prikkelende thema van de komende Open Monumenten Dagen (OMD). In het weekeinde van zaterdag 14 en zondag 15 september is het weer zover. In samenwerking met het Dudok Architectuur Centrum (DAC) lichten wij de komende weken speciale plaatsen/activiteiten uit. Dit keer: de Tafel van Dudok.

Is het een tafel, een ontmoetingsplek, een beleving of een tentoonstelling? De Tafel van Dudok van de Haagse kunstenaar Nynke Koster is het allemaal. Dit werk is tot stand gekomen op basis van afgietsels van de gevels van het raadhuis - Koster maakte deze in december 2018 op verzoek van het DAC als startschot van een discussie over de toekomstbestendigheid van Dudoks meesterwerk - en geldt als veel meer dan een tafel.

Volgens het DAC is de eetsculptuur van 600 bij 90 bij 75 centimeter gemaakt voor achttien personen ook een tentoonstelling. De thema's die hierin gebruikt worden zijn organisatiegraad, harmonie en antroposofie. Dudok Verbonden/De Tafel van Dudok is een ruimtelijke interpretatie van de inspiratiebronnen van stadsarchitect Willem Marinus Dudok, die in 1915 in dienst kwam bij de gemeente Hilversum.

De Tafel van Dudok is de tweede in een reeks van drie. Momenteel is in het DAC - te vinden in het souterrain van het raadhuis - 'De alledaagse Dudok' te zien. De derde expositie komt pas in de tweede helft van 2020 en gaat dieper in op Dudok als stedenbouwer. Zo wordt het podium waarop de tafel staat tevens een informatiedrager. De informatiepanelen kunnen hier een plek krijgen.

Koster heeft zich bij het maken van de Tafel van Dudok laten inspireren door de stadsarchitect zelf. "Het concept berust op herhaling en afwisseling, op de juiste plaats en in de juiste maten. Zinvolle schoonheid omringd met gebalanceerde vormentaal. Door de borden op de architectuur te gieten, om te draaien en uit te snijden, vormt het servies zich naar de vormgeving van het raadhuis. Ik besluit als ontwerper waar iets op tafel wordt geplaatst: net zo strikt als Dudok beheers ik de regie", aldus de kunstenaar zelf.

Morgen - vrijdag 6 september - wordt de Tafel van Dudok als staatsservies van Hilversum aangeboden aan burgemeester Pieter Broertjes. Dat gebeurt vanaf 17.00 uur in de Burgerzaal van het raadhuis. Het is de bedoeling dat na deze avond ieder gezelschap een toost uitbrengt als start van een gesprek over het belang van publieke ruimte voor dialoog, voor kunst en voor ontmoeting. Zondag 15 september is de eetsculptuur te bewonderen op het Marktplein tijdens de culturele markt. Daarna is de tafel door elk gezelschap dat verbinding wil maken met de openbare ruimte te huren, zo meldt het DAC.

Nieuwsgierig naar het hele programma van de Open Monumenten Dagen die volgend weekeinde plaatsvinden? Kijk dan op www.dudokarchitectuurcentrum.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>