Stichting De Zilveren Camera nu écht geland in Hilversum
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Burgemeester Pieter Broertjes nam het woord voordat hij het kantoor officieel opende.
Burgemeester Pieter Broertjes nam het woord voordat hij het kantoor officieel opende. (Foto: © Bastiaan Miché)

Stichting De Zilveren Camera nu écht geland in Hilversum

  Cultureel

HILVERSUM - Voor een organisatie die al zeventig jaar bestaat en nationaal zo’n klinkende naam heeft, verwacht je dat daar een groot kantoorpand bij hoort. Niets is minder waar als het de Stichting De Zilveren Camera aangaat. Sinds kort heeft zij pas een vast onderkomen. Logischerwijs is dat in Hilversum. “Daarmee is De Zilveren Camera hier nu écht geland”, sprak burgemeester Pieter Broertjes.

Officieus heeft Marcel Molle, directeur van De Zilveren Camera, in juli al zijn intrek genomen in Museum Hilversum, waar de stichting een grote kamer huurt op de begane grond. Hier staan kasten en spullen en hangen uiteraard grote foto’s van de fotojournalistieke wedstrijd aan de wand. Direct valt het oog op de foto van Stanley Gontha rechtsachter in het vertrek. Het is de foto van de vader van Ajacied Abdelhak Nouri die uit de auto steekt en in Geuzenveld omringd is met mensen die hem en zijn gezin steun komen betuigen.

Dit is vanaf nu eveneens de locatie waar het bestuur vergadert, Molle en een ander persoon een aantal dagen in de week te vinden zijn en waar het archief ondergebracht wordt. Zeven decennia bestaat De Zilveren Camera. Afgelopen februari vierde de stichting dat groots in Hilversum. Koning Willem-Alexander was de hoofdgast bij dit feest in Theater Gooiland waar de winnaars werden bekendgemaakt, en later als eerste kijker bij de expositie in Museum Hilversum. Maar een kantoor had de stichting niet. Er werd vergaderd bij Molle thuis of via Skype.

Dat kan niet meer, zeker gezien de plannen die de uitschrijver van de jaarlijkse Nederlandse fotografiewedstrijd heeft. De Zilveren Camera moet naar een hoger niveau. Sleutelwoord is 'professioneler'. Daarvoor is onder andere een vaste locatie nodig. De korte lijnen met Stef van Breugel, directeur Museum Hilversum, en zijn organisatie, komen goed van pas, zo heeft Molle al ervaren. De twee versterken elkaar goed: mediawijsheid gepaard met nieuwsfotografie.

De kleine organisatie drijft op louter vrijwilligers, maar ook daar is verandering in gekomen. Molle is directeur geworden en Olga Victorie is de nieuwe producent van De Zilveren Camera. Daarnaast is de organisatie nog op zoek naar een nieuwe voorzitter. Voor de officiële opening, buiten voor het oude raadhuis, kreeg Molle nog het ‘advies’ van de burgervader om die functies niet te combineren. Integriteitsonderzoeken zijn in Hilversum aan de orde van de dag, was zijn opmerking in die trant. Daarmee verwees hij naar het onderzoek naar wethouder Wimar Jaeger van Cultuur.

“Het is een belangrijk moment, want na vier jaar verkering wordt er eindelijk getrouwd”, zo speechte Broertjes. “Hilversum is misschien niet de eerste, maar wel de beste keus. Wij zijn blij dat we jullie hier een huis hebben kunnen geven. Museum Hilversum en De Zilveren Camera zijn een goede combinatie.”


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>