Kortenhoef opnieuw decor NK Palingroken
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Remco Jakma

Kortenhoef opnieuw decor NK Palingroken

  Cultureel

KORTENHOEF - De Stichting Vechtplassen Palingrook Commissie (VPC) houdt komende zaterdag voor de 26e keer het Nederlands kampioenschap Palingroken. Zoals ieder jaar is Kortenhoef het decor van dit kampioenschap.

Het NK Palingroken is in de eerste kwart eeuw van zijn bestaan uitgegroeid tot het officiële kampioenschap van deze oer-Nederlandse culinaire traditie. Voor palingrokers is de dag van het NK dan ook de belangrijkste datum op hun jaarkalender. Honderd van de beste ambachtelijke rokers uit het hele land (en enkelen uit het buitenland) doen er aan mee. Naast paling voor de wedstrijd wordt andere vis gerookt ter demonstratie en verkoop aan de ruim 15.000 bezoekers van Nederlands grootste visroken-evenement.

Het NKP start om 11:00, de startbel voor de wedstrijd luidt om 12.00 uur. Na een uitgebreide beoordeling door een deskundige jury zal de prijsuitreiking rond 17.00 uur plaats vinden in de feesttent bij de Oude School aan de Kortenhoefsedijk. 

Mentelity Foundation
Niet alle door de deelnemers gerookte wedstrijdpaling wordt gebruikt door de jury. De extra paling wordt verkocht aan het publiek ten bate van een goed doel. Dit jaar is dat de Mentelity Foundation van Bibian Mentel, die als doel heeft kinderen en jong volwassenen met een lichamelijke uitdaging aan het bewegen te krijgen.

Duurzaamheid
De daling van de wilde palingstand baart ook de organisatie van het kampioenschap zorgen. Daarom wordt voor de wedstrijd gekweekte paling met certificatie van het Duurzaam Paling Fonds gebruikt. Om onnodig dierenleed te voorkomen wordt een zo'n humaan mogelijke dodingsmethode toegepast, waarbij gebruik wordt gemaakt van een door de Universiteit Wageningen ontwikkeld apparaat.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>