Topman Scenecs filmfestival kraakt cultuuroverzicht wethouder Jaeger
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Arya Tariverdi.
Arya Tariverdi. (Arcieffoto: Bastiaan Miché)

Topman Scenecs filmfestival kraakt cultuuroverzicht wethouder Jaeger

  Cultureel

HILVERSUM - Het overzicht waarin cultuurwethouder Wimar Jaeger de bezoekersaantallen van verschillende culture instellingen deelt aan de gemeenteraad heeft kwaad bloed gezet bij Scenes-topman Arya Tariverdi. Hij noemt de weergave er één van 'appels met peren vergelijken'.

Tariverdi uitte onlangs al forse kritiek op de wethouder in deze krant en deed dat vervolgens nog eens over in Follow the Money. De directeur van het Hilversumse filmfestival vreest dat zijn evenement moet wijken voor de Dutch Media Week, een evenement waar juist Jaeger - zeg maar - nauw bij betrokken is.

Onlangs bracht Jaeger een overzicht naar buiten met de bezoekersaantallen van de diverse in het centrum gevestigde instellingen in 2017 en 2018. Meest opvallende daarin was Scenes. Want waar bij de meeste instellingen of evenementen, zoals De Vorstin, Museum Hilversum, het Filmtheater of Iktoon, er sprake was van een lichte stijging, was juist bij Scenecs sprake van een forse daling: van 18.000 in 2017 naar 5500 in 2018. "Deze weergave zou volkomen ten onrechte de suggestie wekken, dat de bezoekersaantallen van het Scenecs Filmfestival in een jaar tijd drastisch gedaald zijn", schrijft Tariverdi aan de Hilversumse politiek. "Terwijl er juist sprake is van een stijging."

Er is voor beide jaren namelijk op een andere manier geteld. Werd er in 2017 nog geteld op het aantal bezoekers per getoonde film, voor 2018 keek de organisatie naar het aantal bezoekers op basis van blokvertoningen van meerdere korte films. "Daarbij worden de bezoekersaantallen per dagdeel geteld", licht Tariverdi toe. "De diverse filmfestivals hanteren beide telmethoden. De methodes zijn allebei geaccepteerd. Waar het om gaat is dat de getallen met elkaar vergeleken kunnen worden op basis van dezelfde telmethode. En er geen appels met peren vergeleken worden, zoals in de weergave van het aan u verstrekte overzicht het geval is."

Voor een goede vergelijking, aldus de directeur van Scenecs, schrijft hij dat Scenecs 2017 18.164 bezoekers trok en in 2018 18.855. Bij die andere telling waren er in 2017 5.429 bezoekers per dagdeel/filmblok en in 2018 5.663 bezoekers. Er was dus in 2018 geen sprake van een forse daling, maar juist een (lichte) toename. Waarom Scenecs in 2017 op een andere manier telde dan in 2018, wordt niet vermeld. Naderhand voegt Tariverdi toe dat de gemeente volgens hem over de aantallen van beide jaren beschikte, volgens beide telmethoden.

Overigens de Dutch Media Week, met de Open Studio Dagen als voornaamste trekker, trok in 2018 veertigduizend bezoekers, blijkt uit het overzicht van Jaeger. De best bezochte culturele instelling in het centrum van Hilversum is de VUE-bioscoop met 340.000 bezoekers. 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>