Ruim 7500 bezoekers Open Monumentendagen in Hilversum
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Alle rondleidingen bij omroepgebouwen, dus ook de Avrostudio, waren volgeboekt.
Alle rondleidingen bij omroepgebouwen, dus ook de Avrostudio, waren volgeboekt. (Foto: © Bastiaan Miché)

Ruim 7500 bezoekers Open Monumentendagen in Hilversum

  Cultureel

HILVERSUM - De 33ste editie van de Open Monumentendagen in Hilversum, afgelopen weekend, heeft volgens de organisatie ruim 7500 bezoekers getrokken. Dat is ruim 700 meer dan vorig jaar. 

De belangstellenden genoten van meer dan 35 opengestelde monumenten rond het thema 'Plekken van Plezier'. Het prachtige weer droeg zeker bij aan de grote opkomst, maar ook de tien speciale programma's op diverse locaties trokken veel publiek.

Toppers waren Wolfsdreuvik, de voormalige KRO-studio, de Vituskerk en de Blaskowitzbunker. Alle rondleidingen bij omroepgebouwen waren volgeboekt. Ruim 800 mensen bezochten de toren van Wolfsdreuvik midden in het Smithuyserbos. Zij werden door Lotte van Dijck en Reinier Bouvy vermaakt met een puzzelspeurtocht, poppenkast van Willemien Bellaart en live muziek van Quick Silver, het dwarsfluitensemble uit Weesp.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Foto: Dudok Architectuur Centrum

Op wijngaard Zonnestraal mochten wijnliefhebbers de nieuwe oogst van Alfred Visser proeven. Bij café de Jonge Haan vertelden beroemde mediapersonen zoals Tineke de Nooij (foto hierboven) en Robert ten Brink over de mediagebouwen van Hilversum voor de gloednieuwe podcast Dudok City!. Ook was er grote belangstelling voor de lezingen en rondleidingen bij Palace Résidence, het ontwerp van de compagnon van W.M. Dudok, Robert Magnée.

Topper was traditiegetrouw de R.K. Sint Vituskerk, waar van de ruim 1250 bezoekers meer dan de helft de toren beklom. Zoals altijd trokken ook gebouwen die normaal niet toegankelijk zijn veel belangstelling. Zo waren er bij de Blaskowitzbunker ruim 800 bezoekers. Bij alle omroepgebouwen waren de rondleidingen volgeboekt en moesten meerdere mensen worden teleurgesteld.

In de voormalige NCRV studio toonde Sonos Europe hoe een monument is getransformeerd tot een prachtig kantoorgebouw. Bezoekers waren ook welkom bij Villa Henriëtte. Favoriet onder de omroepgebouwen was dit jaar De KROon (foto onder), het hagelnieuw gerestaureerde voormalige KRO-complex aan de Emmastraat. Hier kwamen zo'n 800 mensen een kijkje nemen in het gerestaureerde interieur.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Foto: Dudok Architectuur Centrum

Indira van 't Klooster (directeur Dudok Architectuur Centrum): "We kijken terug op een bijzonder geslaagd evenement, dat alleen plaats kon vinden dankzij de inzet van zowel eigenaren van monumenten als van de ruim 150 vrijwilligers. Met ruim 7500 bezoekers lijkt de rek er nog niet uit. En dan tellen we de 450 bezoekers aan het Dudok Festival waarvoor onze gidsen de rondleidingen verzorgden, en de bezoekers aan de Dudoktent bij de opening van het culturele seizoen op het Langgewenst met ruim 8000 bezoekers niet eens mee! Tot onze spijt konden veel mensen niet meer mee met de volgeboekte rondleidingen. Voor volgend jaar bezinnen we ons op het vergroten van de capaciteit."

Het pompgemaal. Foto: Dudok Architectuur Centrum

Padvindershuisje. Foto: Dudok Architectuur Centrum


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>