'Mediavrouwen' in Museum Hilversum
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Evan Jinek.
Evan Jinek. (Foto: Pim van Boesschoten)

'Mediavrouwen' in Museum Hilversum

  Cultureel

HILVERSUM - In Museum Hilversum is drie maanden lang 'Mediavrouwen' te zien, een expositie met herkenbare, soms onverwachte en inspirerende verhalen.

De wereld van beeld en geluid lijkt misschien een mannenwereld, maar niets is minder waar. Wie het vizier richt op de vrouwelijke pioniers ziet dat de mediawereld voor een belangrijk deel door vrouwen is uitgedacht en vormgegeven. De tentoonstelling 'Mediavrouwen' brengt dertig pioniers samen en laat zien wat vrouwen voor de emancipatie van de mediakunst en –cultuur hebben betekend.

Niet eerder is op deze manier een terugblik gegeven op de actieve rol die vrouwen hebben gespeeld. Van fotografie, documentaire, film en radio tot televisie, videokunst en online. In de wereld van de radio en televisie was de rol van de vrouw in het begin misschien nog wat traditioneel, maar dat veranderde in de jaren zestig.

Radio- en tv-pioniers als Mies Bouwman en Sonja Barend, maar ook Hanneke Groenteman, Linda de Mol en Sophie Hilbrand worden besproken. "Het is een mix van historische en hedendaagse pioniers", aldus directeur Stef van Breugel van Museum Hilversum.

De expositie 'Mediavrouwen' is een samenwerking van Museum Hilversum en Beeld en Geluid. "We zijn trots om via deze prachtige tentoonstelling een eerbetoon aan enkele van de grootste vrouwelijke makers in de Nederlandse mediageschiedenis te brengen", aldus Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur Beeld en Geluid. "Het is een mooie aftrap van onze samenwerking."

De twee Hilversumse musea hebben een strategische samenwerking. Eén keer per jaar houden zij een gemeenschappelijke tentoonstelling om bezoekers te inspireren met mediakunst en -cultuur en maatschappelijk relevante thema's te bespreken.

'Mediavrouwen' is van 28 september tot en met 31 december in Museum Hilversum te zien.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>