Een roetveegpiet tijdens de intocht vorig jaar.
Een roetveegpiet tijdens de intocht vorig jaar. (Foto: Bastiaan Miché)

Alleen roetveegpieten bij Hilversumse intocht Sinterklaas

  Cultureel

HILVERSUM - Bij de Hilversumse intocht van Sinterklaas, dit jaar op zaterdag 16 november, zijn alleen nog roetveegpieten. Dat heeft burgemeester Pieter Broertjes vandaag laten weten. "Hilversum sluit zich aan bij de wereldpolitiek."

Daarmee doelt de burgervader onder meer op de landelijke intocht in Apeldoorn waar de pieten eveneens niet meer volledig zwart worden geschminkt. "Hiermee voorkomen we een hoop ellende in mijn beleving", doelt Broertjes op de protesten vanuit Kick Out Zwarte Piet én de tegendemonstranten die vorig jaar ook in Hilversum voor de nodige onrust zorgden. Die protesten zullen dit jaar met dit besluit uitblijven, verwacht hij. "We houden de traditie in stand, er blijven pieten rondlopen. Maar we passen ons aan aan de tijd."

Dat er nu mensen binnen de Stichting Intocht Sinterklaas in Hilversum problemen hebben met de maatregel, is dan maar zo, meent de burgemeester. "Het kan best zo zijn dat mensen binnen die stichting ermee stoppen, maar we gaan toch echt die kant op."

Namens de Hilversumse tak tak van Kick Out Zwarte Piet reageert Rebekka Timmer 'ontzettend verheugd' op het nieuws, al geldt nog wel 'eerst zien dan geloven'. Bovendien is het maar de vraag hoe roetveeg de pieten zullen zijn. "Er is het verhaal dat hoe vaker zwarte piet door de schoorsteen gaat, hoe zwarter hij is. Als dat zo is, krijg je een 'black face light'. Timmer is dus zeker van de partij op 16 november. "Om te kijken hoe een hopelijk niet racistisch sinterklaasfeest eruit ziet."

Behalve de roetveegpiet wijkt de Hilversumse intocht weinig af van voorgaande jaren. De start is op de Kerkbrink en vervolgens gaat men de stad verder in. De route is nog niet helemaal bekend. Wel anders dan vorig jaar is dat er geen slotfeest in Gooiland is. De organisatie is wederom in handen van de stichting Hilversum Marketing. 

Broertjes kondigt verder een maatschappelijk debat aan met onder meer scholen, ondernemers en raadsleden. Kick Out Zwarte Piet is daar niet bij aanwezig, zodat er - aldus de burgemeester - een 'constructief gesprek' kan zijn. Dit debat is op 28 oktober in de Burgerzaal van het raadhuis.

Meer berichten