Tentoonstelling en toekomstperspectief 'Panorama Nederland' nu in Hilversum
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
De eerste belangstellenden bekijken dinsdagmiddag de tentoonstelling.
De eerste belangstellenden bekijken dinsdagmiddag de tentoonstelling. (Foto: Bastiaan Miché)

Tentoonstelling en toekomstperspectief 'Panorama Nederland' nu in Hilversum

  Cultureel

HILVERSUM - De reizende tentoonstelling 'Panorama Nederland' is nu in Hilversum. De expositie toont het toekomstperspectief voor de ruimtelijke inrichting in ons land.

Nee, Hilversumse locaties komt wethouder Floris Voorink niet tegen in het panorama met een diameter van vier meter met daarin een toekomstperspectief voor de ruimtelijke inrichting van Nederland. Hooguit een groot beeldscherm. Desondanks is ook voor de gemeente Hilversum het moment daar om echt keuzes te maken voor de toekomst.

'Panorama Nederland' is een reizende tentoonstelling op initiatief van het College van Rijksadviseurs, die door een 360 gradenverbeelding op ooghoogte laat zien hoe de ruimtelijke inrichting van Nederland er in de toekomst uit kan zien. Hoe gaan we om met de vergrijzing, de woningbouwopgave, de verduurzaming van de landbouw, de klimaatproblematiek en de energietransitie? Met de expositie wil het College van Rijksadviseurs mensen inspireren. Er is ook een app over de expositie.

De tentoonstelling is al in meerdere plaatsen te zien geweest, maar vooral in provincie- en gemeentehuizen. In Hilversum is 'Panorama Nederland' tot en met 13 oktober te bewonderen in de Hilversumse bibliotheek. En dat is alleen maar mooi meegenomen. In de bibliotheek komen immers veel meer kinderen dan in het raadhuis "en," aldus de wethouder, "we bouwen de stad niet voor onszelf, maar voor onze kinderen."

Klimaatverandering, de vergrijzende samenleving, het tekort aan woningen en het verduurzamen van de maatschappij: allemaal vraagstukken waar Hilversummers mee te maken hebben in de toekomst. En hoewel de stikstofuitspraak voor sommigen een hoop gedoe betekent, is dat toch vooral ook een zegen, denkt Voorink. 

Het is nu echt tijd om te kiezen, in plaats van een beetje van dit en een beetje van dat. "Hilversum is een stad waar mensen graag willen wonen en leven. Het is belangrijk dat dit in de toekomst ook zo blijft. We zitten te springen om nieuwe huizen, maar voldoende werkgelegenheid en groen zijn ook belangrijk. Daarnaast wil Hilversum energieneutraal worden. Het gaat erom dat we hier een balans in vinden. Daarom moeten we nu keuzes maken voor onze toekomst. We vinden het belangrijk dat veel mensen mee kunnen denken bij het vormen van onze omgevingsvisie. Samen maken we onze stad."

Die zogenaamde omgevingsvisie is vorige week vastgesteld door de Hilversumse gemeenteraad. Mede daarom staat de tentoonstelling nu in Hilversum. In deze visie staat hoe de toekomst eruit moet zien. Net als alle andere gemeenten is Hilversum – vanwege de Omgevingswet – verplicht om zo'n omgevingsvisie te maken. De Omgevingswet vervangt alle wet- en regelgeving voor wonen, ruimte, infrastructuur, milieu en water. Deze wet biedt bewoners meer ruimte om actief mee te denken over ontwikkelingen in hun buurt en in hun stad. Ook scholieren worden nauw bij de plannen betrokken. Zo houden zij een enquête en gaan ze aan de slag middels werkstukken.

Maar vooral ook de ambtenaren gaan aan de slag, belooft Voorink. Hij was recent in Gent om te kijken naar wat voor keuzes ze daar maken. Daarbij viel op dat 'Koning Auto' daar een 'andere' (lees: minder prominente) plek heeft gekregen, aldus de wethouder. "Maar ik zeg niet dat we dit in Hilversum ook moeten doen."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>