Prometheus donderdag terug op vertrouwde plek
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Prometheus donderdag terug op vertrouwde plek

  Cultureel
Foto: Gemeente Hilversum

HILVERSUM - Het beeld Prometheus, ook bekend als Jan Propaan, weer terug in het plantsoen aan de Minckelersstraat. Komende donderdag is om 17.00 uur de feestelijke onthulling. 

Op 10 oktober 1960 was het feest in Hilversum. Het was namelijk honderd jaar geleden dat de gemeente voor het eerst gas kreeg en zestig jaar geleden dat huishoudens aan het elektriciteitsnetwerk werden gekoppeld. Een heuglijk feit, vond het toenmalige gemeentebestuur onder leiding van burgemeester Boot. 

En daarom vroeg de gemeente aan kunstenaar Nic (Nicolaas) Jonk (1928 - 1994) om een beeld te maken dat bij het Gemeentelijk Energie Bedrijf (GEB) kwam te staan. In oktober 1960 was het zover: de onthulling van het beeld Prometheus, genoemd naar een figuur uit de Griekse mythologie. In de volksmond kreeg Prometheus al snel een bijnaam: Jan Propaan.

In 2001 verwijderde de gemeente Hilversum Prometheus uit het plantsoen aan de Minckelersstraat. Daarvoor ware twee redenen. De 2,5 meter hoge sokkel was in slechte staat én de herontwikkeling van het REGEV-terrein (Regionale Energiebedrijven Gooi- en Vechtstreek )– waar het EnergieBedrijf ooit stond – ging van start. Prometheus werd verplaatst naar de opslag van de gemeente. 

Nu, 18 jaar later, is het beeld terug. Met een nieuwe sokkel. Op de plek waar ooit het Gemeentelijk Energie Bedrijf stond, is inmiddels de woonwijk Villa Industria verrezen. Nu is het tijd om Prometheus/Jan Propaan naar zijn vertrouwde plek aan de Minckelersstraat te laten terugkeren. Wethouder Arno Scheepers viert deze terugplaatsing donderdag samen met omwonenden,de bewoners van Villa Industria en oud-medewerkers van het GEB.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>