Schrijvende zussen Nagelkerke pakken Hilversum als decor voor Stille wateren
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Alexandra (links) en Victoria Nagelkerke presenteren hun  thriller donderdag 24 oktober in Voorhoeve.
Alexandra (links) en Victoria Nagelkerke presenteren hun thriller donderdag 24 oktober in Voorhoeve. (Foto: © Bastiaan Miché)

Schrijvende zussen Nagelkerke pakken Hilversum als decor voor Stille wateren

  Cultureel

HILVERSUM - Twee schrijvende zussen die samen aan een boek werken. Het klinkt romantisch, haast gezellig. Maar schijn bedriegt. Alexandra (55) en Victoria Nagelkerke (50) nemen het schrijven uiterst serieus, komen drie dagen per week bij elkaar en werken van tien tot vier uur keihard. De romantiek is ver te zoeken, de humor en opwinding daarentegen floreren als de dames achter de laptop zitten. Stille Wateren is hun derde boek en is donderdag officieel gepresenteerd in Libris Boekhandel Voorhoeve.

Vrolijk zitten ze naast elkaar in de koffiecorner van Voorhoeve. Vullen elkaars zinnen aan, knikken instemmend als de ander wat vertelt. Samen schrijven doen ze sinds 2013. Als puber schreef Victoria in een dagboekje. Niet trouw elke dag, maar vooral in times of trouble. De verplichte boekenlijst die ze moest lezen op het ATC vond ze niet meevallen en nou ja, eigenlijk had ze niet zo veel met Nederlands. 

Alexandra daarentegen vrat alle kinderboeken die de Loosdrechtste bibliotheek in huis had, zodat ze op haar tiende achter de biebmevrouw aan liep die 'grotemensenboeken' voor haar uitzocht. "Ze gaf me het boek De danseres zonder benen van Clara Asscher-Pinkhof. Een afschuwelijk boek, ik heb er nachten van wakker gelegen. Waarom ik het meekreeg? Omdat er geen seksscènes in stonden en dus geschikt was voor een kind." Ze moet er nog om lachen als ze eraan terugdenkt.

Kunnen wij ook
Het idee om samen te schrijven ontstond in 2013. Alexandra en Victoria zochten elkaar na de zomervakantie op en wisselden belevenissen uit. Maar vooral namen ze het stapeltje boeken door dat ze in de zon hadden uitgelezen. "We houden allebei van thrillers en bespraken er een paar. We keken elkaar aan: zo'n thriller schrijven, kunnen wij toch ook? Waarom gaan wij dat niet samen doen?"

Nagelkerke-humor
Onder het pseudoniem Eva Monté debuteren de Hilversummers in 2015 met de thriller Te koop. Samen schrijven was iets dat ze konden, waarvoor ze allebei de discipline hadden. Ze hadden vooral veel plezier in hun debuut. Het manuscript werd opgestuurd naar De Crime Compagnie, de uitgever was enthousiast en het boek werd goed ontvangen en gelezen. Mensen die de zussen van nabij kennen, lazen met gemak tussen de regels door het plezier. 

De typische Nagelkerke-humor, herkenbaar vanaf een afstandje. En zoals dat bij veel eerste keren gaat; de tweede keer is lastiger. Dan is de onbevangenheid minder en het gevoel weer te moeten presteren groter. "We maakten het onszelf moeilijk met Zwaartekracht, ons tweede boek. We schreven het in de ik-persoon omdat we dat eens wilden proberen. Geen goed idee, omdat de ik-figuur maar over een beperkte hoeveelheid informatie beschikt. Dat maakt het schrijven lastig." 

Na het voltooien en uitgeven van Zwaartekracht stortten Alexandra en Victoria zich op audiostory's. "Dat was de tiendelige Storytel Originaldramaserie De mooiste tijd van je leven. Trots waren we dat die serie wekenlang in de top tien van best beluisterde series heeft gestaan." En nu ligt Stille wateren in de boekwinkels. Eind 2017 kwamen ze drie dagen per week bij elkaar, klapten de laptop open en begonnen met schrijven. "Het is zo fijn om samen te werken. De een typt en al pratend schrijven we." Soms zitten ze vast. Zo'n moment wordt steevast ingevuld door een lachsalvo. "En we weten als we gierend naast elkaar zitten dat het goed komt. Dan komt er een doorbraak en kunnen we weer verder schrijven."

Eva Nagelkerke
In Stille wateren, dat ze voor het eerst onder de naam Eva Nagelkerke schreven, maakt de lezer kennis met Sophie van negenentwintig. Ze woont nog bij haar ouders in Hilversum, maar niet omdat ze dat zelf nou zo graag wil. Ze moet wel: tien jaar geleden is er iets afschuwelijks gebeurd en Sophie probeert haar leven weer op te bouwen. "Het was heerlijk om Sophie als hoofdpersoon te hebben. Evenals haar ouders", straalt Alexandra. 

Leuk was ook om Lady, het hondje van de ouders van Sophie, in het leven te roepen. "Dat beest heeft echt een belangrijke rol in het verhaal, hilarisch toch. We hadden soms echt wel met Lady te doen", grinnikt Victoria. Hilversum is een herkenbaar decor voor het verhaal; de Gijsbrecht, Mout, winkelcentrum Kerkelanden, de Diependaalselaan, het komt allemaal terug in het boek. Nee, ze vertellen niet hoe het afloopt, maar dat ze een verrassende wending aan het eind van het verhaal voor de lezer in petto hebben, willen ze wel verklappen. En o ja, ze zijn nu even druk met Stille wateren, maar kijken ernaar uit om straks weer lekker woorden te rammen.

Op zaterdag 9 november signeren de zussen in de Bruna op de Gijsbrecht en 2 november houden ze met thrillerschrijfster Jet van Vuuren de Grote Nederlandse Vrouwenthriller Quiz bij boekhandel Stumpel in Almere. Info: www.evanagelkerke.nl


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>