Nuchtere Hollanders dansen vurige flamenco in MCO
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Veelgevraagd flamencodanser Javier Romero (midden): 'Iedereen kan het leren.'
Veelgevraagd flamencodanser Javier Romero (midden): 'Iedereen kan het leren.' (Foto: © Bastiaan Miché)

Nuchtere Hollanders dansen vurige flamenco in MCO

  Cultureel

HILVERSUM - Met korte, bijna driftige pasjes loopt Javier Romero door de studio in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO). Achter de gordijnen staan de spiegels. Hij rolt ze naar voren, zet ze naast elkaar. "Meer hebben we vanavond niet nodig", lacht de flamencoleraar charmant. Zijn cursisten druppelen binnen. Lange zwierige rokken, schoenen met hakken waarop gedanst kan worden. "Oké, dames, daar gaan we. Probeer mee te doen, ik doe het voor en kijk hoe ver je komt."

Romero (37) groeide op in Spanje en dansen maakte een groot deel van zijn opvoeding uit. "Zestien jaar lang danste ik dagelijks. Eerst naar school en daarna, hup, trainen. Ik kon het als kind al goed, had het in me en vind het heerlijk om nu les te geven." 

Dat doet hij elke maandag in het MCO op de Heuvellaan en in zijn eigen dansschool in Amsterdam. "Op maandag scheur ik op de motor van Almere naar Hilversum en geef ik beginners en gevorderden les." 

Of die nuchtere Hollanders de vurige flamenco kunnen dansen? Nou en of, knikt Romero (37) en wijst naar de twaalf dames die elke week hard trainen. "Iedereen kan het leren en belangrijk: je raakt nooit uitgeleerd. De flamenco is een ingewikkelde dans. Je moet letten op je techniek, je houding en de uitdrukking op je gezicht. Emotie is een belangrijk onderdeel van de dans." 

Over het ontstaan van de flamenco is onduidelijkheid, maar Romero denkt dat het allemaal is begonnen bij de zigeuners. Arme mensen die rondzwierven en de moed erin hielden door op straat te dansen en te zingen. Och, die zomerse Spaanse avonden: de flamencoleraar is er dol op. Elke maand pakt hij het vliegtuig naar Spanje. Ontmoet hij zijn vrienden en familie, heeft plezier, danst, praat bij.

Elleboog
"Oké, daar gaan we weer. Vanaf het begin. Let op je, eh, hoe heet dat ook alweer? O ja, elleboog." De danseressen zwieren door de studio van het MCO. Hun voeten tikken op de grond, hun armen sierlijk langs hun oren in de lucht. Romero geeft aanwijzingen en complimentjes en danst tussen de dames door. Zijn lessen op de maandag zijn gewild; de groep gevorderden is vol. "Maar mensen die willen starten met flamencodansen zijn welkom; in de beginnersgroep heb ik nog plek voor enthousiastelingen. En nee, het is niet nodig om meteen een complete outfit aan te schaffen, je kunt eerst komen kijken of het wat is."

www.globeckc.nl


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>