Als er uitbreiding plaatsvindt op de Werf is dat dan enkel creatieve bedrijvigheid of is woningbouw hier ook mogelijk?
Als er uitbreiding plaatsvindt op de Werf is dat dan enkel creatieve bedrijvigheid of is woningbouw hier ook mogelijk? Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Plannen voor Werf35 in de ban

Cultureel

HILVERSUM - Voorlopig komt het er niet van om van Werf35 een divers gebied te maken. De gemeente heeft de deur hiervoor dichtgegooid. Omdat Hilversum er maar niet uitkomt met Medianest en COUP Urban Producers zijn de laatste twee in een brief te verstaan gegeven dat de gesprekken over de uitgangspunten van de gewenste ontwikkeling niet meer zinvol zijn.

Met de nodige verbazing is dit schrijven, waarmee het college van burgemeester en wethouders op dinsdag 26 november akkoord is gegaan, ontvangen bij Gijs Schuurhuis, gedelegeerd projectontwikkelaar uit Delft. 

Hij bevestigt inderdaad dat er nog geen overeenstemming was over de uitgangspunten om naast werken hier ook creativiteit en wonen toe te voegen aan dit stukje Hilversum. Maar wat hem betreft ging het niet om grote, onoverkomelijke punten. Daarom was er alle vertrouwen dat beide kampen het op den duur met elkaar eens zouden worden.

Zijn hoop is nog altijd dat de twee partijen, die al maanden met elkaar hebben gesproken over het voorstel, weer om de tafel kunnen komen. Dat is door de eigenaar van het complex en de ontwikkelaar ook uitgesproken. In augustus meldde de gemeente al niet verder te willen praten over het sluiten van een intentieovereenkomst over de aanpassing van het bestemmingsplan. Dat is eind november herbevestigd.

Creatieve bedrijvigheid
De meningen lopen uiteen. Terwijl COUP, onder meer ontwikkelaar van BlueCity010 (voormalig Tropicana) meer functies wil toevoegen aan Werf35 wil het college daar juist op hetzelfde paard blijven inzetten, namelijk creatieve bedrijvigheid. Uit de reactie van de gemeente komt heel duidelijk naar voren dat zij die functie wil behouden dan wel uitbreiden, al is minimale woningbouw een mogelijkheid zolang het ondergeschikt is aan creatieve bedrijvigheid. Zo is in 2018 tijdens een van de overleggen medegedeeld.

In 2016 heeft Medianest aangeklopt bij de gemeente met plannen voor de herontwikkeling van Werf35. Zo'n twee jaar later heeft dat geleid tot een set afspraken, volgens de gemeente. Deze afspraken schetsen de randvoorwaarden voor de verdere ontwikkeling en zijn op 30 oktober 2018 bekrachtigd door B en W. 

Woonwensen
Maar vlak voor dit collegebesluit heeft Medianest aangegeven toch niet akkoord te kunnen gaan met deze uitgangspunten. Het verschil van inzicht zit hem vooral in de woonwensen, zo is de lezing van de gemeente. Sinds eind 2018 zijn er gesprekken geweest, maar komen de twee er niet met elkaar uit.

Verder bouwen op wat er nu al is op dit aparte stukje creatieve bedrijvigheid aan de Hilversumse Mussenstraat: werken, wonen en ontmoeten zijn de pijlers. Dat is altijd de intentie geweest van de eigenaar en ontwikkelaar. Op deze broedplaats zitten al de nodige grote bedrijven en start-ups. Met uitbreiding hiervan is rekening gehouden. 

Horecavoorzieningen
In de plannen zijn ook horecavoorzieningen opgenomen. "Zodat de mensen die daar kunnen werken en de buurtbewoners daar een hapje kunnen eten. Chef aan de Werf zit daar bijvoorbeeld ook al", meldt Gijs Schuurhuis van COUP. Daarnaast willen zij daar woningbouw realiseren. Daarbij zegt de ontwikkelaar klip-en-klaar dat deze panden moeten passen bij het gebied én de doelgroep die daar werkt en komt. Voor hen is dat een belangrijk uitgangspunt.

De afgelopen maanden is er veel tijd en aandacht geweest voor de plannen. Zo heeft de eigenaar vijf zogeheten 'ateliersessies' georganiseerd waarin vertegenwoordigers van beide partijen inzoomden op de ideeën. Uiteindelijk heeft dat tot niets geleid. "Ook vanuit de gemeente is er veel effort geleverd. Toch is er blijkbaar te weinig vertrouwen", luidt de conclusie. 

Teleurstellend
Dat het college voet bij stuk houdt om niet verder te praten, is als teleurstellend ervaren. Dat de gemeente in de brief beweert geen licht te zien aan het einde van de geschetste tunnel doet wel de wenkbrauwen fronsen. "Daar herkennen we ons niet in", aldus Schuurhuis. "Er zit juist heel veel licht en we hopen dat de gemeente ook denkt aan het grotere plaatje: het economisch vestigingsklimaat. Wij willen hier een plek creëren die waarde toevoegt aan de gemeente. Wacht je te lang als gemeente dan loopt het bij je weg."

Het is zeker niet het idee om de handdoek nu in de ring te gooien. Inzet blijft om van Werf35 een divers gebied te maken. Nu er met het college geen zaken meer gedaan lijken te kunnen worden, richten de eigenaar en de ontwikkelaar zich op de lokale politiek. Begin 2020 is het de bedoeling dat zij op de hoogte worden gebracht van de plannen. De fracties hebben hiervoor al een uitnodiging ontvangen.

Niet definitief in het slot
Wat betreft de gemeente zit de deur niet definitief in het slot. Bij nieuwe plannen start de procedure weer van voren af aan. "Eventuele nieuwe plannen beoordelen wij dan wederom aan het vigerend bestemmingsplan en de door het college vastgestelde basisafspraken", aldus de gemeentelijke reactie. "Wanneer deze plannen er zijn, dan dient eerst een intentieovereenkomst te worden afgesloten om de kosten te dekken voor verder onderzoek van niet-passende ontwikkelingen", luid nadere uitleg.

Uit de krant