Esti Eberhart is zondag tijdens Gluren bij de Buren te zien in het huis van Karin de Groot.
Esti Eberhart is zondag tijdens Gluren bij de Buren te zien in het huis van Karin de Groot.

Esti Eberhart: 'Een speculum? Daar kan ik vast ook een liedje op fluiten'

  Cultureel

HILVERSUM - Wat krijg je als je talenten en huiskamers aan elkaar koppelt? Precies: Gluren bij de Buren. Woonkamers worden komende zondag het decor voor lokaal talent en Hilversummers kunnen gratis en vrijblijvend gaan kijken. Esther (Esti) Eberhart (49) is een van de talenten die optreedt.

Dat doet zij in de woning van voormalig Spoorloospresentatrice Karin de Groot aan de Torenlaan. Zondagmiddag laat Esti horen dat je gewoon muziek kunt maken met een speculum. "Ik noem het mijn speculofoon, maar het is inderdaad een eendenbek die wordt gebruikt bij vrouwen voor een inwendig onderzoek."

Nee, ze speelt tijdens Gluren bij de Buren niet alleen op haar speculofoon, maar ook op haar panfluit. "In de woonkamer van Karin treed ik samen op met paukenist Hans Keijer. Ik wissel mijn speculofoon af met panfluit. Dat speel ik al sinds mijn dertiende."

Uit een kartonnen doosje haalt ze verschillende speculums. Haar verhaal is schrijnend, haar verleden zwaar. Als meisje had ze gynaecologische kanker en werd ze regelmatig inwendig onderzocht. Verteld wat er ging gebeuren, werd er niet en zo ontwikkelde Esti een angst voor witte jassen en gynaecologen in het bijzonder. Een uitzondering is Rik Lunsen, seksuoloog. Hij is de eerste die haar een eendenbek laat zien. "Toen ik het in mijn handen had, het omdraaide en de opening zag, dacht ik: 'Daar kan ik vast ook op fluiten'."

Ze pakt een plastic speculum, zet een instrumentale cd op en blaast op de eendenbek. Het geluid is hoog, maar niet onaangenaam. "Het doet iets met me, ik voel het in mijn ziel. Als ik op mijn panfluit speel raakt dat me ook, maar anders. Mijn lijf roep ik terug met de speculofoon, mijn ziel met de panfluit."
Het repertoire dat ze zondag samen met Hans laat horen, is wisselend. Van Sag beim Abschied leise servus tot Morning has broken van Cat Stevens. "We treden op om 13.30, 15.00 en 16.30 uur en ik heb er veel zin in. Was aangenaam verrast toen ik van de organisatie van Gluren bij de Buren een mailtje kreeg dat ik mee mocht doen."

De huiskamer van Karin de Groot aan de Torenlaan 28 is een van de 66 locaties in Hilversum waar optredens van een half uur worden gegeven. Belangstellenden hebben in elke huiskamer de kans drie keer een half uur durend optreden te zien. Een snelle rekensom leert dan dat zeven buren bezoeken haalbaar is, mits er een goede planning is.

Weten bij welke buren kan worden gegluurd? Kijk dan op www.glurenbijdeburen.nl

Meer berichten