3000 jaar oud speerpunt gevonden in Hilversum

  Cultureel

HILVERSUM - Een speerpunt van pakweg 3000 jaar oud, gevonden in de bossen ten oosten van Hilversum, geldt volgens de regionale Archeologie vereniging Naerdincklant als 'archeologische vondst van het jaar'. 

Met een metaaldetector trof Niels Kampert het speerpunt, dat hij 'een droomvondst' noemt, aan. "Een leuke hobby, en ik doe geregeld aardige vondsten. Niks van grote waarde, maar wel spulletjes met een verhaal. Denk aan muntjes of knopen. Maar vorig jaar herfst, ik was voor het eerst sinds lange tijd weer eens op pad, toen was het al direct bingo. Tot mijn stomme verbazing een gave bronzen speerpunt, vlak onder het oppervlak."

Kampert besefte onmiddellijk dat hij deze keer op iets bijzonders gestuit was, maar had geen idee van de ouderdom. Dus hij zette een plaatje op Facebook. Binnen minuten kwam er reactie uit wetenschappelijke hoek: men wilde maar wat graag die speerpunt bekijken. Met name de Rijksuniversiteit Groningen deed uitgebreid onderzoek.

De uitkomsten overtroffen alle verwachtingen. Een zeer uitzonderlijke archeologische vondst voor 't Gooi. De bronzen punt was van een kleine jachtspeer. Waarschijnlijk afkomstig uit het oostelijk Alpengebied, van zeer ver gekomen dus. Ouderdom circa 3000 jaar. En bijzonder: in de hals van de speerpunt zaten nog wat stukjes van de houten schacht, gedetermineerd als hazelaar.

Hoe nu verder?  De vondst is officieel aangemeld, een wettelijke verplichting, en goed gedocumenteerd. Tijdens het wetenschappelijk onderzoek heeft de speerpunt gelijk een conserveringsbehandeling ondergaan. Waarop hij keurig terugbezorgd is bij de vinder. Die mag hem houden. Of in bruikleen geven aan een museum.

Heeft Kampert nog plannen? "Gewoon zo nu en dan lekker verder zoeken. Soms samen met mijn zoontje van 9, die vindt het prachtig. Hoewel hij magneetvissen nóg leuker vindt."

Meer berichten