In Hilversum was het op 7 mei 1945 groot feest.
In Hilversum was het op 7 mei 1945 groot feest. (Foto: Streekarchief Gooi en Vechtstreek)

Politieke vragen over 75 jaar bevrijding in Hilversum

  Cultureel

HILVERSUM - Hilversum werd op 7 mei 1945 bevrijd door Britse troepen van de Polar Bear Divisie. Om dat te vieren is op het Gooilandplein, op de plek waar de bevrijders Hilversum destijds binnenkwamen, de onthulling van een beeld van een Polar Bear. Hilversums Belang wil nu weten wat dit beeld de gemeenschap kost. 

De eenmansfractie heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester over de viering en herdenking van 75 jaar bevrijding in Hilversum. Wat voor activiteiten zijn er en hoe wordt dat gecommuniceerd naar de inwoners.

Bovendien - dat is al gecommuniceerd - is op Bevrijdingsdag de onthulling van het kunstwerk de Polar Bear (ijsbeer), als aandenken aan de 49e Britse Infanteriedivisie. Die divisie bevrijdde Hilversum en voerde die bijnaam. Hilversums Belang vraagt nu wat het maken van dit beeld kost en waarom dit voorstel niet is besproken in de gemeenteraad. 

Op de vraag van Hilversums Belang waar het beeld komt te staan, is allang een antwoord gegeven: Het kunstwerk komt op een sokkel in V-vorm (van vrijheid) te staan op het Gooilandplein en wordt op 5 mei 2020 onthuld. Vergelijkbare kunstwerken zijn er al in Roosendaal en Utrecht.

Meer berichten