Rechts The Polar Bears met rechtsvoor op de tank het logo. Links de Duitse soldaten die per paard en wagen vertrekken.
Rechts The Polar Bears met rechtsvoor op de tank het logo. Links de Duitse soldaten die per paard en wagen vertrekken.

'Bevrijder' onthult vrijheidsmonument 'Polar Bear' op 5 mei in Hilversum

Cultureel

HILVERSUM - Het vrijheidsmonument de Polar Bear (ijsbeer) dat vanaf 5 mei - Bevrijdingsdag - voor Hotel Gooiland te zien is, wordt die dag onthuld door Toon Kramer, samen met burgemeester Pieter Broertjes. Kramer maakte deel uit van de Polar Bears, de divisie die op 7 mei 1945 Hilversum bevrijdde.

Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders onder meer op een serie vragen van Hilversumse Belang. De eenmanspartij was benieuwd naar wat er rondom het thema 75 jaar bevrijding de komende tijd allemaal te doen is binnen de gemeente. Heel veel, blijkt uit het antwoord. Er zijn (in samenwerking met allerlei organisaties) onder andere concerten, tentoonstellingen, vrijheidsmaaltijden en films. Een overzicht staat op www.livehilversum.nl/vrijheid.

En op 5 mei is er dus de onthulling van het genoemde vrijheidsmonument, een initiatief van Hilversumse historicus Pieter Hoogenraad. Het beeld is ontworpen door kunstenaar Sven Lamme, die ook verantwoordelijk is voor het ontwerp van het MH17 monument in het Dudokpark. Dat was allemaal allang bekend, benadrukt het college, maar kennelijk had Hilversumse Belang dat nieuws gemist. 

Het kunstwerk betreft een 'Polar Bear' als aandenken aan de 49e Britse Infanteriedivisie. Die divisie bevrijdde Hilversum en voerde die bijnaam. Op de vraag van de partij wat het kunstwerk kost, is het antwoord 39.190 euro. Dit zijn de kosten voor het ontwerp en het vervaardigen van het beeld. Deze kosten worden gefinancierd door de gemeente. 

Uit de krant