Subterranean Street Society tijdens een eerdere editie van Music Around the Fireplace.
Subterranean Street Society tijdens een eerdere editie van Music Around the Fireplace. Foto: Michiel Verweij

Music Around the Fireplace gaat online gewoon verder

Cultureel

HILVERSUM - Hoewel iedereen thuis moet blijven vanwege het coronavirus gaat Music Around the Fireplace donderdag 30 april wél gewoon door. Niet in De Stookplaats, zoals gebruikelijk, maar wel op het wereldwijde web. 

De maandelijkse muziekbijeenkomst in het onderkomen op Werf35 gaat op deze manier gewoon door. Maar, zo verzekert organisator Marjolein de Swart verder blijven de ingrediënten van dit muzikale festijn hetzelfde. Dat houdt in: singer-songwriters, akoestische muziek, speciaalbier en ook de 'fireplace'. 

Het gaat om een primeur voor Music Around the Fireplace. De optredens verlopen voor het eerst via een livestream - via onder andere www.musicaroundthefireplace.nl. KY en Hannah Kaldewaij zijn de muzikanten die vanaf 20.30 uur te zien zijn. "Daarnaast kunnen ‘bezoekers’ een ‘Lekker Tassie’ bestellen, gevuld met speciaal bier, want behalve bijzondere optredens en de houtkachel is ook een gevarieerde selectie aan bier vaste prik op de laatste donderdag van de maand", luidt de nadere mededeling.  

Digitaal entreegeld

Wat eveneens hetzelfde blijft is het principe van 'pas as you like'. Ofwel: het publiek bepaalt zelf wat ze voor dit muzikale evenement wil betalen. Swart benadrukt dat alle het opgehaalde geld naar de muzikanten gaat. "Omdat juist nu de inkomsten van muzikanten hard teruglopen, zal er ook voor de online-editie een mogelijkheid zijn om een bijdrage te doen. Een soort digitaal entreegeld dus. Daarnaast zal een deel van de opbrengst van de ‘Lekkere Tassies’ met bier naar de artiesten gaan."

Al enige tijd is De Stookplaats de thuishaven van het maandelijkse evenement. Hierbij draait het echt om de muziek en de muzikanten. "De kracht zit hem vooral in de sfeer", geeft Swart aan. "Ons publiek is tijdens de optredens muisstil. Dat is zowel voor het publiek als voor de artiesten een bijzondere ervaring. Daar zijn we best trots op." Nu is de hoop dat dit Music Around the Fireplace-gevoel donderdag er ook online is. En om toch die open haard erbij te hebben, zijn de optreden van KJ en Hannah Kaldewaij vooraf opgenomen in De Stookplaats; uiteraard met luie stoel en houtkachel op de achtergrond. En op deze manier is het anderhalve-meter-samenleving-proof. 

Uit de krant