Het servicestation aan de Larenseweg trok nog redelijk wat bekijks.
Het servicestation aan de Larenseweg trok nog redelijk wat bekijks. Foto:© Foto Miché / Bastiaan Miché

Fors minder bezoekers Open Monumentendagen in Hilversum

Cultureel

HILVERSUM - De 34ste editie van de Open Monumentendagen in Hilversum afgelopen weekend trok zo’n 3200 bezoekers naar de 31 opengestelde monumenten. Het aantal was fors lager dan andere jaren doordat bij een groot deel van de monumenten, vanwege de Corona-maatregelen, veel kleinere groepen konden worden ontvangen. 

Bij het merendeel van de monumenten moesten belangstellenden vooraf reserveren, waardoor het spontane bezoek minder mogelijk was dan gebruikelijk bij de Open Monumentendagen. Populair waren vooral de Zwaluwenberg, de toren van Wolfsdreuvik in het Smithuyserbos, de AVRO, het Raadhuis en de Kapel. Maar ook de begraafplaatsen, het Servicestation, de scholen en de Tribune trokken veel belangstelling. 

Door de beperking in het aantal bezoekers waren sommige monumenten al in een vroeg stadium vol geboekt. Veel mensen probeerden via de mail of telefonisch alsnog toegangstickets te krijgen, maar moesten teleurgesteld worden.

(Tekst gaat verder onder de foto)


De voormalige politiepost, nu kapperszaak, was ook open. © Foto Miché / Bastiaan Miché

Nieuw dit jaar waren optredens in een aantal monumenten, bedoeld om een bijzondere beleving van het gebouw te creëren. In samenwerking met het Dudok Festival werden vier artiesten geselecteerd die in het MCO, de Bbliotheek, het Raadhuis en de Grote Kerk een optreden verzorgden. 

De organisatie van de Open Monumentendag kijkt tevreden terug op het evenement waarvan lange tijd onzeker was of het door kon gaan en op welke manier. Patricia Alkhoven, directeur van hetDudok Architectuur Centrum: “We zijn heel blij dat de monumenteneigenaren, ondanks de extra maatregelen rond corona, zo enthousiast mee deden en vooral dat er zoveel vrijwilligers op de been waren om alle activiteiten in en rond de monumenten in goede banen te leiden.”

Uit de krant