Afbeelding
Foto: Bastiaan Miche

Beiaard in het Hilversumse raadhuis wordt opgeknapt én uitgebreid

Cultureel

HILVERSUM - De 62 jaar oude beiaard in het Hilversumse raadhuis krijgt het komende jaar een onderhoudsbeurt. Daarnaast wordt het speelhok van de beiaardier uitgebreid en wil het college van burgemeester en wethouders (B&W) graag een Bes-klok toevoegen aan het instrument.

In 1958 werd het veelzijdige instrument in de raadhuistoren geplaatst. Het laatste groot onderhoud was pakweg 35 jaar terug. Dit jaar en volgend jaar vindt er daarom uitgebreid onderhoud plaats, zodat het instrument de komende decennia weer goed kan functioneren. In 2022 moet daar een Bes-klok bij komen om zo een breder en jonger publiek te kunnen bereiken. 

Ook wordt de beiaard daardoor beter hoorbaar én zichtbaar, is de uitleg van B&W. De beiaard is een instrument met een grote muzikale en cultuurhistorische waarde. Het is echter een instrument dat van nature ‘op afstand’ van zijn publiek staat, meent cultuurwethouder Gerard Kuipers. “Wij vinden het belangrijk om de beiaard toegankelijk te maken voor een breder publiek. Door het vergroten van het speelhok is dit mogelijk. Daarmee kan de grote maatschappelijke waarde van de beiaard volledig worden benut.” 

Bezoekers van het raadhuis kunnen de beiaard tijdens een rondleiding van dichtbij zien. Ze kunnen ook de beiaardier horen spelen en een uitleg over zijn spel krijgen. Door het vergroten van het speelhok kan de beiaardier een groep van vijftien personen, een halve schoolklas, ontvangen. “Juist voor jongeren is het interessant om de beiaard ‘in actie’ te zien, in plaats van slechts op afstand te luisteren naar de muziek”, menen B&W. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


Freek Bakker was tot vorig jaar de stadsbeiaardier van Hilversum. (Foto: Bastiaan Miché)

De gemeenteraad mag hier in 2021 een besluit over nemen. “Met een Bes-klok kan het repertoire aanzienlijk worden verruimd en wordt de beiaard toekomstbestendig”, menen B&W in een persverklaring. “Nu ontbreekt het de beiaard aan de lage klank van een zware Bes-klok. Door het toevoegen van deze klok kunnen er ook meer moderne stukken worden gespeeld en gaat het instrument mee met zijn tijd. De Bes-klok maakt het carillon van Hilversum compleet.”

Als de gemeenteraad hiermee instemt, vindt de daadwerkelijke realisatie van de Bes-klok plaats in 2022. Wel wordt bij de werkzaamheden van 2021 al rekening gehouden met de plaatsing van een Bes-klok. “Vanwege de aangekondigde bezuinigingen en de huidige situatie rondom de effecten van het coronavirus, vinden wij het niet verantwoordelijk om volgend jaar al een Bes-klok toe te voegen aan de beiaard. Maar de beiaard gaat veel langer mee dan de coronacrisis, dus wij willen nu wel vast aangeven dat wij de Bes-klok graag in 2022 willen toevoegen”, laat Kuipers nog weten. 

Uit de krant