Afbeelding
Foto: Gemeente Hilversum

‘Prachtige verhalen komen dankzij app over diamantgeschiedenis Hilversum tot leven’

Cultureel

HILVERSUM - Voor veel mensen staat Hilversum bekend als mediastad, maar de gemeente kent ook een verborgen geschiedenis, waarin diamanten de hoofdrol speelden. Om deze rijke geschiedenis is een app ontwikkeld om fietstochten te ondersteunen. 

De gemeente heeft, samen met Leo Kerkhoff van Steengoedhilversum.nl en met behulp van de app Spacetime Layers, de fietsroute ontwikkeld. Hiermee worden worden filmpjes, archiefmateriaal, materiaal uit de Hilversumse collectie, geluidsfragmenten en andere digitale ondersteuning gebruikt, die de gebruiker tijdens de route makkelijk kan raadplegen.

Zaterdag lanceerde wethouder Bart Heller (monumenten) LAYERS in aanwezigheid van een groep geïnteresseerde Hilversummers en ging samen met hen de route fietsen. “Het zijn prachtige verhalen die dankzij deze app allemaal tot leven komen. Er staan filmpjes op van vroeger en foto’s, maar ook geluidsfragmenten.”

Vanaf 1887 tot ongeveer 1930 heeft de diamantindustrie een grote impact op Hilversum. Op het hoogtepunt in 1912 zijn er zeventien slijperijen te vinden. Na Amsterdam kent Hilversum de grootste concentratie diamantbewerkers (minimaal 500) die naar de hoofdstad forensen of hier werkzaam zijn. De enige monumentale slijperij die nu nog in Hilversum te vinden is, is aan de overkant van het spoor: de voormalige slijperij De Volharding aan de Liebergerweg.

De nieuwe app is te downloaden via de appstore of googleplay store en de fietstocht onder de naam: Diamonds are for ever. De fietstocht begint bij het Oosterspoorplein, eindigt bij Zonnestraal en is ongeveer negen kilometer lang.

Uit de krant