Afbeelding
Foto: © Bastiaan Miché

Roland Holst, Splinter van Loon en Voorhoeve maken kans op Gooische Rainbow Award

Cultureel

HILVERSUM - Het A. Roland Holst College, Splinter van Loon en Boekhandel Voorhoeve zijn de drie genomineerden die kans maken op de Gooische Rainbow Award. Zijn zijn geselecteerd door een jury, nadat er acht inzendingen binnen waren gekomen. Het publiek kan nu stemmen

Dit jaar wordt tijdens de Rainbow Week van 9 tot en met 16 oktober voor het eerst de Gooische Rainbow Award uitgereikt aan Gooise initiatieven én helden die zich belangeloos inzetten voor de LHBTI+ community en deze daarmee vooruit helpen.

Van de acht inzendingen zijn (in willekeurige volgorde): Het A. Roland Holst College, Splinter van Loon en Boekhandel Voorhoeve als beste drie naar voren gekomen. De jury over het Roland Holst College. “Wij vinden het zó belangrijk dat scholen en leerlingen hier aandacht aan besteden. Het gebeurt helaas nog niet overal. De jeugd heeft de toekomst, als we het nu niet meegeven, wie en wanneer dan wel?, aldus jurylid-voorzitter Marco Altena, strategisch adviseur NS en initiatiefnemer Youth Pride.”

Paarse Vrijdag
Splinter van Loon heeft zich ingezet voor de GSA op het Willem de Zwijgercollege in Bussum en heeft daar ook een Paarse Vrijdag georganiseerd. “Het is bijzonder dat iemand op middelbare schoolleeftijd al bezig is om het onderwerp verscheidenheid te agenderen en een plek te geven op school”, aldus jurylid en wethouder Maarten Hoelscher (Huizen). “Dit getuigt van lef en draagt bij aan het bekend maken met en de acceptatie van LHBTI+.” 

De Hilversumse wethouder Karin Walters (LHBTI) voegt daaraan toe: “Hij vertelt open over zijn uit de kast komen, ook al vindt hij dat dat niet speciaal zou moeten zijn. Hij beseft dat hij nu nog steeds het pad effent voor andere jongeren, die uit de kast willen komen. Zijn grote inzet maakt dat we hem nomineren.”

Regenboogvlaggen
De derde genomineerde is Boekhandel Voorhoeve. De jury: “De boekhandel in hartje Hilversum heeft in de week van de Pride altijd een tafel in de winkel die is aangekleed met regenboogvlaggen en die met LHBTI+ gerelateerde boeken is gevuld. Dit kan bijdragen aan personen die twijfelen over gender/geaardheid. Wellicht kopen zij een boek en voelen zij zich na het lezen van het boek sterk genoeg om zichzelf te laten zien aan hun naasten, vrienden en heel het Gooi! Een dergelijk initiatief draagt niet alleen bij aan de zichtbaarheid, maar ook aan empowerment voor LHBTI+’ers. Het is sterk dat je je als ondernemer zo expliciet uit.”

De Rainbow Week Hilversum staat in het teken van inclusiviteit en diversiteit met als thema ‘Live Love Feel Free’. Het is een week boordevol activiteiten rondom dit thema met als afsluiting het Hillywood Rainbow Ball in poppodium De Vorstin, waar dit jaar voor het eerst de award wordt uitgereikt. Walters: “De gemeente Hilversum ondersteunt de LHBTI+ gemeenschap en is officieel een regenbooggemeente. Je mag hier zijn wie je bent en je mag houden van wie je wilt. Iedereen kan zich thuis voelen in onze stad.”

Stemmen
Nu de top drie bekend is kan het publiek tot maandag 12 oktober zijn stem uitbrengen op zijn favoriete genomineerde via www.livehilversum.nl/stemmen. De uiteindelijke winnaar wordt op vrijdagavond 16 oktober tijdens het feestelijke Rainbow Ball in De Vorstin bekend gemaakt en ontvangt de Gooische Rainbow Award uit handen van wethouder Karin Walters (Welzijn en Zorg). Het is ook mogelijk om via de kanalen van LiveHilversum (Facebook en Instagram) direct de keuze voor de favoriete genomineerde door te geven in ‘de comments’.

Uit de krant