Afbeelding
Foto: Peter Veenendaal
Video

Lobby voor terugkeer gesloopt verkeershuisje van Dudok

Cultureel

HILVERSUM - Veel van werk van stadsarchitect Dudok is blijven staan. Dat geldt niet voor zijn verkeershuisje, dat tot voor een halve eeuw terug te vinden was op het Stationsplein. Met de aanstaande metamorfose van het stationsgebied gooit journalist en GroenLinks-raadslid Peter Veenendaal een serieus balletje op om het gebouw weer te laten verrijzen.

In 2021 is hert exact honderd jaar gelden dat het verkeershuis openging. Het gebouwtje heeft er vijftig jaar gestaan. Toen is het gesloopt. Nu Hilversum werk maakt van het opknappen van het stationsgebied is dit in Veenendaals beleving een mooi moment om het huisje onderdeel te laten zijn van deze plannen. 

“Is de herinrichting van het Stationsgebied geen unieke kans om het Verkeershuisje te herbouwen?”, is de vraag die Veenendaal hardop stelt. Daar heeft de oprichter van de website dudok.org al een specifieke locatie voor in gedachte. “Hoe prachtig zou het zijn: aan de oostkant van het station Dudoks honderd jaar oude politiepost aan de nieuwe centrumkant het honderd jaar geleden geopende verkeershuis? Wat een warm welkom in de stad van Dudok”, schrijft hij in een brief aan zijn collega-raadsleden. 

Oude resten
Het verkeershuisje kan in de optiek van Veenendaal dienen als verbinding tussen Oost en het centrum. Daarbij denkt hij aan het gebruik van de oude resten van het verkeershuisje die zorgvuldig zijn opgeslagen. “Of in moderne vorm met duurzame materialen”, oppert hij. Wellicht dat het huisje het nieuwe onderkomen van Hilversum Marketing, dat op zoek moet naar een nieuwe plek zodra het werk aan het Stationsplein begint, kan worden.

Tijdens de raadsvergadering van woensdag 11 november wil Veenendaal een motie indienen om het verloren stukje erfgoed terug te geven aan Hilversum. In dit politieke voorstel, waarvoor de GroenLinkser vooraf al zoveel mogelijk steun hoopt te krijgen, roept hij het college van burgemeester en wethouders op om de mogelijkheden van herbouw van het verkeershuisje te onderzoeken en te kijken naar de wenselijkheid van deze mogelijke terugkeer.

Succesvol
Ondertussen heeft de initiatiefnemer zich in de materie verdiept en onder andere samenwerking gezocht met Dudok Architectuur Centrum. “Daaruit blijkt onder meer dat het verkeershuisje buitengewoon succesvol is geweest in de ontwikkeling van het toerisme in Hilversum en zeer geliefd bij de Hilversummers”, schrijft Veenendaal nog.  

Zo is er onder meer de website www.verkeershuisje.org gekomen en komt er een binnenkort een expositie hierover. Op de site is Veenendaal ook een petitie gestart. Naast politieke steun (met de motie) hoopt hij op deze manier eveneens maatschappelijke steun te krijgen voor dit idee. 


Uit de krant