Al het hele jaar laat het Metropole Orkest van zich horen. Zo lieten enkele muzikanten een nostalgisch tintje horen bij De Egelantier.
Al het hele jaar laat het Metropole Orkest van zich horen. Zo lieten enkele muzikanten een nostalgisch tintje horen bij De Egelantier. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Tweede Studio Sessions met Metropole Orkest en jazzsterren

Cultureel

HILVERSUM - Zoals Jan Geert Vierkant, directeur Metropole Orkest, al aangaf, blijft het Hilversumse muziekensemble het publiek opzoeken. Vrijdag 11 december gebeurt dat opnieuw als het orkest samen met NPO Soul & Jazz de tweede editie van Metropole Studio Sessions verzorgt. 

Vanaf 20.30 uur betreedt het jubilerende orkest - het Metropole bestaat 75 jaar en kreeg daarvoor maandag de gemeentespeld uit handen van burgemeester Pieter Broertjes - met de crème de la crème van de Nederlandse jazzscene. Belangstellenden kunnen het optreden gratis meemaken via de livestream, die via de online kanalen van het orkest te volgen is. 

Hilversum en het Metropole Orkest zijn al drie kwart eeuw onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog is het orkest opgericht. De gemeente en het ensemble hebben een bijzondere band, zo meldt het Metropole zelf, en ‘daarom speelt zij live vanuit Studio 5 in het Muziekcentrum van de Omroep jazzmuziek uit de rijke geschiedenis van de muziekbibliotheek van deze Hilversumse muziektempel’.

Het gaat om muziek die eerder voor bijvoorbeeld de VARA-radio vanuit hetzelfde MCO werd gespeeld door het orkest met wereldsterren als Ella Fitzgerald, Bill Evans en Piet Noordijk. Nu heeft het orkest de Nederlandse jazzsterren uitgenodigd om voor dit speciale concert naar de thuisbasis in Hilversum te komen. 

Van de partij zijn vrijdag bijvoorbeeld saxofoniste Tineke Postma, jazzpianist Peter Beets, saxofonist Jasper Blom en trompettist Ian Cleaver. De in Kameroen geboren Ntjam Rosie is vrijdag de zangers. 

Uit de krant