Gemeente gaat aan de slag met met nieuw cultuurbeleid voor 2022-2026.
Gemeente gaat aan de slag met met nieuw cultuurbeleid voor 2022-2026.

Theaterprogrammering lijkt in nabije toekomst weer mogelijk in Hilversum

Cultureel

HILVERSUM - Hilversum heeft nog altijd Theater Santbergen en Theater Kleintje Kunst, maar het toneel van Gooiland blijft leeg en Theater Achterom is niet meer. Er zijn, zoals nu blijkt, toch mogelijkheden voor een terugkeer van theaterprogrammering.

Dat laatste blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van het college van burgemeester en wethouders is uitgevoerd. Daarin is met meerdere culturele instellingen gekeken of en hoe theaterprogrammering Hilversum breed vormgegeven kan worden. Daarbij zijn drie varianten onderzocht. Eén voor twintig kleine zaalvoorstellingen, een uitgebreidere versie met twintig kleine zaal- en vijftien grote zaalvoorstellingen en ten slotte de mogelijkheid om in Hilversum helemaal geen theaterprogrammering te subsidiëren.

In 2021 laat Hilversum de theaterprogrammering nog liggen. Momenteel is de gemeentelijke geldbuidel ook leeg. Daarnaast vindt het college van burgemeester en wethouders dit initiatief nu opstarten te risicovol vanwege de coronacrisis. Het is beter en slimmer om te wachten op een evaluatie van het cultuurbeleid. B&W willen dat theaterprogrammering een onderdeel is van de nieuwe plannen die bedoeld zijn voor de periode 2022-2026.

“Dit jaar gaan wij aan de slag met het nieuwe cultuurbeleid”, meldt cultuurwethouder Gerard Kuipers (D66). “Op deze manier kan er een goede afweging plaatsvinden van de rol van theaterprogrammering in het totale cultuurbeleid van Hilversum.”

De bestuurder vervolgt: “Ik ben blij dat wij goed naar de mogelijkheden van theaterprogrammering in Hilversum hebben laten kijken. Daaruit komt het beeld naar voren dat er in de toekomst mogelijkheden zijn, tegelijkertijd leven wij nu midden in de coronacrisis en gaan wij juist dit jaar het cultuurbeleid evalueren en herijken. Dit besluit doet aan dat alles recht en ik ben benieuwd om te zien waar ons dat uiteindelijk brengt.”

Afgelopen jaar luidde Theater Gooiland nog de noodklok omdat de subsidie van de gemeente stopte. Dat betekende een einde aan de theaterprogrammering. Het theaterseizoen 2019/2020 gold als afbouwjaar van de subsidie. In 2019 besloten B&W eveneens een onderzoek te laten doen naar een andere organisatievorm van theaterprogrammering in Hilversum.

Uit de krant