Pander Docters van Leeuwen.
Pander Docters van Leeuwen. Foto: Gemeente Hilversum

Hilversum heeft nu ook een kinderdichter: Pander Docters van Leeuwen

Cultureel

HILVERSUM - Pander Docters van Leeuwen zal de geschiedenisboeken ingaan als de eerste Hilversumse kinderdichter. Uit een groep van 250 kinderen - leerlingen van groep 7 van de deelnemende basisscholen - vond een jury haar uiteindelijk de meest geschikte kandidaat. De kinderdichter wordt voor één jaar aangesteld.  

Dinsdag was met vijftien kinderen de finale, die vanwege de coronamaatregelen plaatsvond via Zoom. Tijdens deze feestelijke Zoombijeenkomst, waarbij veel mensen meekeken, werden de vooraf gefilmde voordrachten bekeken door de jury. Deze jury bestond uit de voorzitter en kinderboekenauteur Hans Hagen, bibliothecaris Jacqueline Boerebach en kinderburgemeester van Hilversum Lise van der Ploeg. 

In het najaar van 2020 gingen drie Hilversumse dichters, Mieke van Zonneveld, Minke Maat en Robert Grijsen, op zoek naar de eerste kinderdichter van Hilversum. De dichters gaven in negen groepen zeven van de deelnemende Hilversumse basisscholen workshops en gastlessen. Op deze manier maakten de kinderen spelenderwijs kennis met poëzie, taal en vorm. Alle kinderen schreven ook zelf een gedicht. 

Uit deze workshops werden de finalisten gekozen. “Ik vind het hartstikke leuk dat Hilversum naast een stadsdichter nu ook een eigen kinderdichter heeft”, aldus wethouder Gerad Kuipers. “Het schrijven van gedichten is van alle leeftijden. Met woorden kan je aangeven wat er in je omgaat of wat er gebeurt in de wereld om je heen.” 

Poëzie is, aldus de wethouder, ook belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. “Spelenderwijs maken ze kennis met taal, leren ze dat woorden meerdere betekenissen kunnen hebben en wordt hun fantasie geprikkeld. Maar ook ontdekken ze dat ze mensen kunnen raken met hun woorden. Goed om te zien dat poëzie bij kinderen leeft en dat er zoveel kinderdichters in de dop hebben meegedaan. Ik wens Pander heel veel succes, maar vooral ook veel plezier als eerste kinderdichter van Hilversum.” 

Winnende gedicht

Ik zal je nooit vergeten

Ik kan me nog herinneren
dat je me altijd voorlas
uit dat grote dierenboek

Ik kan me nog herinneren
de verhuizing die je maakte
ik wist eerst niet waarom
maar later werd het duidelijk

Ik kan me nog herinneren
het feest in die grote tuin
zo gezellig was dat

Ik kan me nog herinneren
dat we samen op de bank zaten
jij las een boek en ik keek tv
ook dat was zo gezellig

Ik kan me nog herinneren
dat je altijd lekkers had in huis
en de heerlijke toetjes

Ik kan me nog herinneren
dat we altijd macaroni aten
omdat ik dat zo lekker vond

Ik kan me nog herinneren
dat we altijd schilderden
en dat jij nieuwe had gekocht
maar die hadden we nooit kunnen maken

ik kan nog zoveel van je herinneren
maar ik zal nooit vergeten dat ik van je hou

R.I.P.

Uit de krant