De opnames zijn tegenwoordig in @AllArt.
De opnames zijn tegenwoordig in @AllArt. Foto: Michiel Verweij

Music around the fireplace is toe aan nieuwe stap

Cultureel

HILVERSUM - Aan alles komt een eind en zo ook aan de livestreams van Music around the Fireplace. Komende donderdag - 29 april - is dit singer-songwriter-evenement voor het laatst in deze vorm mee te maken. Het maandelijkse muziekevent keert terug op de kalender, alleen is nu de vraag hoe dat dan gaat gebeuren. 

In tijden voor corona betekende de laatste donderdag van de maand knusse en intieme akoestische optredens. Gemiddeld kwam daar zo’n 130 man publiek op af. Sinds de uitbraak van het virus is ook Music Around the fireplace digitaal gegaan. Alweer een jaar kan het publiek genieten van deze optredens, maar dan vanuit hun woonkamer. 

“De livestreams hebben we sinds de Covid-19-uitbraak elke laatste donderdag van de maand georganiseerd als overbrugging, totdat het evenement weer publiek zou kunnen ontvangen. Vooraf hadden we natuurlijk geen idee dat dit een jaar lang zou gaan duren, in plaats van evenement organisatie werd ons team opeens een heel productie-huis”, vertelt initiatiefnemer en één van de organisatoren van het vrijwillige evenement Marjolein de Swart.

Liefde voor muziek

Samen met vrijwilligers zet zij de livestreams neer, waaronder videograaf Barry Schmitz en host Timna Rauch. Het initiatief, dat al vijf jaar bestaat, wordt volledig belangeloos en zonder financiële hulpmiddelen, zonder subsidies georganiseerd. Een concept dat is ontstaan en draaiende wordt houden door de liefde voor muziek, zo luidt de uitleg van de organisatie. 

“Ook dat past bij het stukje respect voor de muzikant. Zij maken de avond, zij verdienen alle lof”, verduidelijkt programmeur Michiel Verweij. “Hoe leerzaam en creatief afgelopen jaar ook was, we merken dat mensen livestream moe worden. Heel begrijpelijk, wij zijn al die beeldschermen inmiddels ook wel een beetje zat. We zijn weer toe aan een nieuwe stap.” 

De organisatie heeft daarom besloten dat de omende livestream de laatste is. “Maar er zal elke laatste donderdag van de maand sowieso een Music around the fireplace zijn, in welke vorm dan ook” voegt mede-organisator Sabine Boere toe. “Eerst gaan we nog even genieten van deze laatste livestream. In die zin ook wel weer het einde van een tijdperk. En dan hopelijk in mei met beperkt publiek, of een radio-uitzending. De ideeën-bus verklaren we hierbij voor geopend.”

Beeldbelsessies

Donderdag 29 april knalt Music around the Fireplace er op deze manier uit met een Livestream Special. De Nederlandstalige rapper-songwriter Ben Forte komt onder meer aan bod. Hij is winnaar van de Amsterdamse Popprijs en finalist van De Grote Prijs. Via de beeldbelsessies maken ook Will Orchard uit New York, de Hilversumse Hillsome South en Christian Kuitert donderdag hun digitale opwachting. 

De Livestream Special is donderdag vanaf 20.30 uur te checken. Het muzikale programma duurt tot ongeveer 22.00 uur. Het publiek kan mee genieten via www.musicaroundthefireplace.nl. De entree is gratis, kijkers kunnen zelf bepalen welk bedrag zij willen overmaken. 

Uit de krant