Afbeelding
Foto: Stichting Pierre Palla Concertorgel,

Online bevrijdingsconcert op Pierre Palla Concertorgel vanuit het MCO

Cultureel

HILVERSUM - Het Muziekcentrum van de Omroep is woensdag 5 mei het decor van een online bevrijdingsconcert met het Pierre Palla Concertorgel. Vanuit Studio 1 in MCO geeft Patrick Hopper samen met muzikale gasten Janneke van Prooijen, Joost van Tongeren en Arno Rog een feestelijk optreden. 

Het vroegere AVRO Concertorgel maakte de oorlog en de bevrijding mee en heeft na de recente restauratie als Pierre Palla Concertorgel een unieke plek gekregen in Studio 1 van het MCO. Tijdens het concert kunnen belangstellenden veel prachtige klankkleuren van het vermaarde orgel horen.

Patrick Hopper opent met een fanfarestuk, waarmee de uitstekende orkestrale kwaliteiten van het orgel worden geëtaleerd. Dan volgt een medley van liedjes, die tijdens de bevrijding in Nederland populair waren. Halverwege het programma speelt hij een medley van thema’s uit de filmmuziek van Rogier van Otterloo voor de film Soldaat van Oranje (1977).

Kritische zanger
Met bariton Joost van Tongeren voert Patrick Hopper Oranjehotel van cabaretier en verzetszanger Peter Siers uit. Siers verzorgde in 1941 met Pierre Palla en Fien de la Mar een uitzending, die hem als kritische zanger tegenover de bezetter een verblijf in de Scheveningse gevangenis Het Oranjehotel opleverde.

Van Richard Addinsell wordt Warsaw Concerto gespeeld door Patrick Hopper op de vleugel met orkestbegeleiding door Arno Rog op het Pierre Palla Concertorgel. Violist Janneke van Prooijen speelt het zeer geliefde Theme from ‘Schindler’s List’ van John Williams en Hejre Kati van Jenö Hubay, virtuoze muziek begeleid door Patrick Hopper op het orgel.

We’ll Meet Again
Ook bijzonder is een reconstructie van Thomson Tunes, een radio-uitzending van kort na de oorlog. Twee Canadese korporaals, radiozanger Bill Thompson en concert- en radio-organist Edgar Goodaire, brachten in de AVRO-studio voor die tijd bekende liedjes ten gehore. De reconstructie met het Pierre Palla Concertorgel wordt uitgevoerd door organist Patrick Hopper, zanger Joost van Tongeren en presentatrice Nanette Bakker. Aan het eind vertolken alle musici We’ll Meet Again, misschien wel het bekendste lied van oorlog en bevrijding, maar ook nu erg toepasselijk. 

Het door de Stichting Pierre Palla Concertorgel georganiseerde bevrijdingsconcert is financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Hilversum en facilitair door het Muziekcentrum van de Omroep. Dit optreden is vanaf 20.00 uur te volgen via www.pierrepallaconcertorgel.nl/bevrijdingsconcert. Deze stream is vrij toegankelijk.

Uit de krant