Afbeelding
Foto: Iwan Baan

Twee nieuwe tentoonstellingen in Dudok Architectuur Centrum

Cultureel

HILVERSUM - Het Dudok Architectuur Centrum, gevestigd in de kelder van het Hilversumse raadhuis, is vanaf komende zaterdag weer open. Naast de rondleidingen door het raadhuis, architectuurwandelingen en -fietstochten, zijn er vanaf die datum twee nieuwe tentoonstellingen te zien. 

Beide geven een verrassend beeld van de veelzijdigheid van architect Dudok. Als architect van het Hilversumse raadhuis werd Dudok wereldberoemd. Minder bekend is datDudok ook een begenadigd stedenbouwkundige was. Hij werkte door alle schalen heen: van de kleine schaal van woonbuurten in Hilversum in de periode 1918-1925 tot de grote schaal van het Hilversumse uitbreidingsplan en het structuurplan voor het gehele grondgebied van Den Haag. De tentoonstelling in het Dudok Architectuur Centrum (DAC) laat het tot nu toe onderbelichte werk van Dudok als stedenbouwer zien.

De foto-tentoonstelling ‘Dudok by Baan’ laat een aantal imponerende beelden zien die fotograaf Iwan Baan maakte voor het boek Dudok by Baan. Dit boek biedt een overzicht van het werk van Dudok in Nederland, van de villa’s, arbeiderswoningen en flats in tuindorpen en naoorlogse woonwijken, begraafplaatsen en crematoria tot stadhuizen en school- en kantoorgebouwen in Eindhoven en Velsen, Bussum, Bilthoven en Naarden, Velsen, Schiedam en Hengelo, op de Afsluitdijk tot in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Leiden en natuurlijk Hilversum.

Deze twee tentoonstellingen zijn te combineren met de tentoonstelling ‘Hilversum ontkiemt’ van de gemeente Hilversum en ‘Retour Hilversum over Dudoks Verkeershuisje’ op de locatie Tante Jans. De tentoonstelling ‘Hilversum ontkiemt’ laat zien hoe het kleine dorp Hilversum met 5000 inwoners vanaf 1850 verandert in een stad van 33.000 inwoners in 1915.

Eén ticket geeft toegang tot deze vier tentoonstellingen en tot de permanente tentoonstelling ‘Het leven en werk van Dudok’. Voor bezoekers die een rondleiding hebben geboekt, is toegang tot alle genoemde tentoonstellingen inbegrepen. Meer informatie over de tentoonstellingen, aanschaf van de tickets en de tijdsloten, is te lezen op www.dudokarchitectuurcentrum.nl

Uit de krant