Met deze foto won Koen Verheijden de eerste prijs in de categorie Natuur en Wetenschap enkel. Neurowetenschapper Martijn Agterberg werkt met hommels omdat hij vermoedt dat zij hem kunnen helpen bij het verbeteren van gehoorimplantaten.
Met deze foto won Koen Verheijden de eerste prijs in de categorie Natuur en Wetenschap enkel. Neurowetenschapper Martijn Agterberg werkt met hommels omdat hij vermoedt dat zij hem kunnen helpen bij het verbeteren van gehoorimplantaten. Foto: Koen Verheijden

Museum Hilversum pakt binnen en buiten uit met De Zilveren Camera

Cultureel

HILVERSUM - Al maanden hangen de foto’s aan de muur van Museum Hilversum. Vanaf zaterdag kan het publiek de beste journalistieke foto’s van 2020 dan eindelijk in het echt bewonderen als de culturele instellingen daadwerkelijk weer open mogen. Overigens is het werk van De Zilveren Camera ook buiten het Hilversumse museum te zien. 

In de expositie zijn ruim 250 foto’s te zie. Het gaat om winnaars in de tien verschillende categorieën: van nieuws en politiek tot sport en natuur en wetenschap, maar ook storytelling NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar, Paul Peters Fotoprijs, De Zilveren Camera Publieksprijs en De Canon Zilveren Camera. Kees van de Veen heeft laatstgenoemde gewonnen met een serie over Piet Franssen uit Tegelen, die tijdens de eerste coronagolf werd opgenomen op de intensive care in Assen. 

De opening van de lang aangekondigde expositie in Museum Hilversum vindt zaterdag 5 juni plaats. Waarnemend burgemeester Charlie Aptroot verricht de openingshandeling. Dat doet hij samen met Van de Veen. “We zijn blij onze deuren weer te mogen openen en dit aan iedereen te kunnen laten zien zowel binnen als buiten het museum. Het is fijn dat we weer bezoekers mogen ontvangen en inspireren met mediakunst”, geeft museum-directeur Stef van Breugel aan. 

Route met app

Meer mensen laten kennismaken met het werk van De Zilveren Camera is het doel. Niet alleen museumbezoekers kunnen genieten van de fotojournalistieke producties, maar dat geldt ook voor het winkelend publiek in het winkelhart. De tentoonstelling is op verschillende locaties in de binnenstad te zien, laat het museum weten. Er is een route met app samengesteld die start bij De Kwekerij op het Stationsplein. Daar hangen grote doeken. 

Via Chocolate Company, Coffee Fellows, De Gooise Matras, Libris Voorhoeve, 22Store, Morph Design en MAT-Store, die hiervoor ruimte hebben vrijgemaakt in de etalages, komen de wandelaars uit bij de levensgrote fotokubussen op de Kerkbrink. “De werken zijn gewoon vanaf de straat te zien. Eigenlijk is dit een kleine expositie binnen deze grote expositie”, licht Van Breugel toe. “Voor de app scan je de QR gemakkelijk met je eigen mobiel. Hierin vertellen veel fotografen over hun eigen foto’s.”

Garanderen

In het museum zijn alle winnende werken te zien, vertellen vijftien fotografen over hun werk en kunnen bezoekers stemmen op hun eigen favoriet voor de Publieksprijs. Jongeren worden met een app uitgedaagd om dieper in bepaalde nieuwsfoto’s te duiken. Daarbij loopt de wedstrijd De Zilveren Camera Junior tot en met 1 augustus en kunnen jongeren zelf aan de slag om hun eigen dagelijks nieuws te fotograferen en in te sturen. “Uiteraard werken we met het protocol van de Nederlandse Museumvereniging en stellen we alles in het werk om een veilig en aangenaam bezoek te garanderen”, benadrukt de museum-directeur. 

De Zilveren Camera is van zaterdag 5 juni tot en met zondag 15 augustus in het museum, in de binnenstad, het Filmtheater en op de Kerkbrink te zien. Diverse fotografen zijn op verschillende momenten in het museum aanwezig. Een overzicht hiervan staat vanaf volgende week op de website. Kaarten zijn te reserveren via de website van Museum Hilversum; https://www.museumhilversum.nl/entreekaarten.

Uit de krant