Afbeelding
Foto: gemeente Hilversum

Hilversums cultureel erfgoed nu zichtbaar op één kaart

Cultureel

HILVERSUM - Hilversum bulkt van het cultureel erfgoed. Tot nu toe kregen die verschillende soorten erfgoed separaat aandacht. De gemeente heeft ervoor gezorgd dat het verhaal van Hilversum nu voor het eerst compleet zichtbaar is op één kaart.

Dat gebeurt op Open Hilversum. Dat is een website waar inwoners hun gemeente en eigen wijk kunnen ontdekken aan de hand van data en kaarten. Alle bekende en minder bekende plekken of gebouwen zijn nu gebundeld en te vinden op één locatie: https://open-hilversum.hub.arcgis.com/pages/cultureel-erfgoed

Hilversum staat vooral bekend om het stedenbouwkundige plan en de vele werken van stadsarchitect Willem Marinus Dudok. Maar, zo geeft de gemeente duidelijk aan, Hilversum heeft veel verschillende soorten erfgoed. Denk daarbij aan archeologische vindplaatsen, gemeentelijke gebouwde monumenten en monumentaal groen, zoals eeuwenoude bomen. 

Verdedigingswerken

“Veel is bekend, zoals het iconische raadhuis en de scholen van Dudok, Zonnestraal, theater-hotel Gooiland van Duiker en de Sint Vituskerk van Cuypers”, somt de gemeente op in een persbericht. “Ook de beschermde natuurgebieden, zoals het noordwestelijke villagebied en de tuinwijken in Hilversum-Zuid en Oost, worden steeds meer herkend als stadsdelen die een grote kwaliteit en samenhang tussen bebouwing en openbare ruimte hebben”, luidt het vervolg. Veel erfgoed is een stuk minder bekend bij het grote publiek. Als voorbeelden hiervan noemt de gemeente de vele volkswoningbouwcomplexen en de verdedigingswerken uit de Tweede Wereldoorlog. 

Aan de hand van verschillende kaarten, zoals met rijks- en gemeentelijke monumenten, archeologische vindplaatsen en groen, krijgt de Hilversummer een volledig inzicht in het lokale erfgoed op Open Hilversum. Er kunnen verschillende kaartbeelden en een totaalbeeld worden samengesteld waarbij inzoomen op de eigen woning en wijk mogelijk is. 

Thema’s combineren

Daarnaast zijn er antwoorden te vinden op vragen als: wat is cultureel erfgoed eigenlijk en hoe kan je het herkennen? Ook voor de eigenaar van een monument is specifieke informatie te vinden op Open Hilversum. Tevens is het mogelijk de erfgoedkaarten te combineren met andere thema’s zoals mobiliteit, ontwikkellocaties en demografische gegevens. Hierover sprak de Gooi en Eembode al eens met informatie-adviseur Vybeke Pieters tijdens onze podcastreeks Participarty.

Op de website Open Hilversum staan alle beschikbare open data van de gemeente Hilversum. Ook inwoners kunnen openbare data over Hilversum aanleveren. De datasite en de pagina’s worden steeds verder uitgebreid en aangevuld.

Uit de krant

!

Uit de krant

Afbeelding
Monument in tuin Vituskerk: ‘Geweld eindigt waar respect begint’ Mensen 23 uur geleden
Afbeelding
Alle eer voor Meijndert Ruitenberg bij zijn afscheid als voorzitter van De Geus Buurt & wijk gisteren
Afbeelding
Bejaarde Hilversumse gewond na betrappen inbreker Politie 26 sep, 17:44
Logo
Afbeelding
'De regen stoort mij niet hoor' Sociaal tuinieren tijdens Nationale Burendag in Hilversum: de ontmoeting is het allerbelangrijkste Buurt & wijk 26 sep, 17:00
Logo
Afbeelding
Geslaagde editie Vestival Vocaal Bonte mix van twintig Gooise koren zingt voor groot publiek in Naarden-Vesting Cultureel 26 sep, 16:45
Afbeelding
‘Gevaar’: Hilversum haalt omgekeerde vlaggen weg Buurt & wijk 26 sep, 14:30
Logo
Afbeelding
Eerste buurtfestival in achtertuin St. Vituskerk Meer groen, een egelsnelweg en nieuw wijkcentrum: bewoners Kleine Rome hebben allerlei ideeën Buurt & wijk 26 sep, 13:00
Afbeelding
Tim Knol treedt op in Platenhuis ‘t Oor Bedrijven 26 sep, 11:00
Voorproefje Gooieneembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief