Afbeelding
Foto: Dudok Architectuur Centrum

Fiets- en wandeltochten Dudok Architectuur Centrum deze zomer in Hilversum

Cultureel

HILVERSUM - Het Dudok Architectuur Centrum houdt de komende zomermaanden een fietstocht en een reeks architectuurwandelingen door bijzondere delen van Hilversum. De fietstocht is gericht op de verschillende bouwstijlen van diverse monumenten uit het interbellum. Tijdens de drie verschillende architectuurwandelingen is er veel aandacht voor de architectuur van Dudok en zijn tijdgenoten. 

Het eerste deel van de fietstocht - zowel op 4 als 30 juli - voert langs werken van Dudok. Duidelijk zichtbaar wordt zijn stijlontwikkeling en de inspiratie die de Hilversumse gemeentearchitect vond in de Amsterdamse School en later bij Frank Lloyd Wright. Zijn veelzijdigheid komt naar voren in de verschillende soorten gebouwen: van pompgemaal tot scholen en van sociale woningbouw tot het Raadhuis.

Het tweede deel van de tocht leidt naar het tweede architectuur icoon van Hilversum: voormalig sanatorium Zonnestraal. Dit voorbeeld van Het Nieuwe Bouwen van architecten Duiker en Bijvoet laat hele andere architectuurprincipes, vormen en materialen zien. De gids gaat in op de sociale achtergrond van het complex, speciaal gebouwd voor tuberculosepatiënten uit de arbeidersklasse en op Jan van Zutphen, die vanuit zijn positie als secretaris van de Diamantbewerkersbond de drijvende kracht was achter Zonnestraal.

Bloemenbuurt
De reeks architectuurwandelingen start op 9 juli met een wandeling door de ‘Bloemenbuurt’. Deelnemers zien en horen alles over de opbouw van deze eerste wijk met sociale woningbouw die in opdracht van de gemeente door Dudok werd ontwikkeld. Van woningen in gezellige straatjes met tuintjes en perken tot openbare badhuizen, een buurtleeszaal en schoolgebouwen in de wijk. Wie 9 juli niet kan, krijgt 8 augustus opnieuw een kans.  

De wandeling ‘Van Gooise omroepvilla’s tot mediapark’ op 16 juli en 15 augustus gaat door een wijk waar zowel de welgestelde stedelingen als de omroepen zich vestigden. Tijdens de wandeling vertelt de gids over de architectuur van de monumentale, spraakmakende omroepgebouwen en over het ontstaan van dit bijzondere villapark dat nog altijd bekend staat als een van de mooiste van Nederland. 

Over het Spoor
Tijdens de wandeling ‘Dudok, industrieel erfgoed en hedendaagse woon- en werkgebieden’ op 25 juli laat een gids de deelnemers zien hoe de ontwerpen van Dudok de tijd hebben doorstaan, welke bedrijvigheid de buurten heeft gevormd en hoe veel gebouwen inmiddels aan een tweede of zelfs derde leven zijn begonnen. Deze wijk Over het Spoor, die in het begin van de twintigste eeuw het hart vormde van het industriële Hilversum, is door de jaren heen uitgebreid, gerenoveerd, gesloopt, gemoderniseerd, getransformeerd en soms hetzelfde gebleven. 

Meer informatie over de fietstochten en de architectuurwandelingen en over het aanmelden voor de activiteiten is te vinden op https://www.dudokarchitectuurcentrum.nl/activiteiten/

Uit de krant