Afbeelding
Foto's: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Kunstwerk ‘Een Steentje Bijdragen’ ligt nu op vaste plek bij Bibliotheek Hilversum

Cultureel

HILVERSUM - De kinderen van de Hilversumse kindergemeenteraad hebben vrijdagavond hun kunstwerk ‘Een Steentje Bijdragen’ onthuld bij Bibliotheek Hilversum, op het gras voor ‘Villa Erica’ aan de ’s-Gravelandseweg 55.

De kinderen hebben al geoefend: vorig jaar september onthulden zij het kunstwerk ook, samen met burgemeester Pieter Broertjes. Dit was in het Rosarium, tijdens de vredesweek. Omdat het kunstwerk (toen nog) uit losse stenen bestond, mocht het daar niet blijven liggen. Nu is dat anders.

De bibliotheek Hilversum bood het kunstwerk een vaste plek aan. De locatie kan niet beter: ‘Villa Erica’ waar het kunstwerk recht voor ligt, deed in 1945 dienst als de ‘Maple Leaf Club’ van de Canadese bevrijders. Het kunstwerk is door aannemer Van der Kolk op een betonnen ondergrond geplaatst en de stenen zijn daar op gefixeerd. De gemeente Hilversum heeft het kunstwerk in beheer en het wordt onderhouden door de Kunstwacht.

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Bijzondere band met betrokken ouderen
Het kunstwerk bestaat uit ruim 400 beschilderde keien en neergelegd in de vorm van een maple leaf. Het staat symbool voor 75 jaar vrijheid, waar iedereen op zijn of haar manier een steentje aan bijdraagt. Het staat ook voor het blijven vertellen van het verhaal over de bevrijding. Kunstenaar Sven Lamme hielp de kinderen bij het ontwerp. Historicus Pieter Hogenraad is nauw betrokken, net als vier ouderen die zelf als kind in Hilversum opgroeiden tijdens de oorlog. Zij deelden hun ervaringen van toen met de kinderen. Ook hielpen ze mee met het beschilderen van de stenen. Alle vier waren er op deze bijzondere avond ook weer bij.

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Afscheid
Vorig jaar rondden de kinderen hun ‘Officiële’ raadsperiode 2019-2021 af en ontvingen ze hun oorkonde. Vanwege de lockdown vroeg de gemeente of de kinderen langer aan wilden blijven. Negen van de zestien kinderen deden dit. Vrijdagavond namen ook zij afscheid. De kinderen kregen een educatieve tour door ‘Villa Erica en de naastgelegen bunker. Ze hoorden alles over de rol die dit bijzondere pand gespeeld heeft, in en na de oorlog. Ze sloten af met canadian pancakes, met Maple Syrup natuurlijk.

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Kindergemeenteraad 2021-2022
De nieuwe lichting kindergemeenteraadsleden staat al te trappelen. Twintig kinderen van elf scholen meldden zich aan voor de kindergemeenteraad 2021-2022. Op 7 juli worden zij geïnstalleerd en kiezen zij uit hun midden een nieuwe kinderburgemeester. 

Uit de krant