Afbeelding
Foto: Rick Mandoeng

Cadeau voor Hilversummers van Museum Hilversum

Cultureel

HILVERSUM - Nog even en dan komt de Zilveren Camera-tentoonstelling in Museum Hilversum tot een einde. De culturele instelling wil in deze slotperiode iets extra’s doen voor de Hilversummers. Dat betekent dat inwoners van Hilversum vanaf vrijdag 6 augustus gratis de expositie mogen komen bekijken.

“Het is een cadeau voor de Hilversummers”, zegt Veronique Jansen, zegsvrouw van het museum. Zij legt uit dat 2021 net zoals 2020 door de coronapandemie een raar jaar is. Opnieuw een lockdown, waardoor ook het culturele veld in Nederland de deuren lang heeft moeten dichthouden. Nu is het dan vakantietijd en mede door het virus en het gedoe om te kunnen reizen, blijven veel mensen thuis. Dit cadeautje geldt in een bijzondere tijd als een extraatje. “We vieren de zomer en veel Hilversummers zijn thuis”, luidt de uitleg. 

Maar het museum is er vooral trots op dat de Zilveren Camera ieder jaar opent in Hilversum. Sinds 2019 is het kantoor van Stichting De Zilveren Camera ook gevestigd in het voormalige raadhuis aan de Kerkbrink. De lijntjes zijn kort. De onderlinge band is sterk.

Kubussen
Voordat het licht weer op groen ging voor musea was het Hilversumse museum al helemaal klaar om de journalistieke foto’s te laten zien aan de wereld. Op digitaal vlak gebeurde er al het nodige. Sinds 5 juni is de expositie van de beste journalistieke foto’s dan daadwerkelijk fysiek te zien in het museum, maar ook erbuiten. In samenwerking met centrumondernemers en Hilversum Marketing zijn er ook in het centrum - dat begint al bij het station - grote foto’s te zien van deze tentoonstelling. Op de Kerkbrink staan grote kubussen.

Vanaf komende vrijdag hoopt het museum meer Hilversummers te mogen verwelkomen. Tot en met zondag 15 augustus, de slotdag van de expositie, mogen zij gratis naar binnen. Daarmee wil het museum laten zien dat Hilversum zilver kleurt. Tevens geeft Jansen aan dat er toch nog veel Hilversummers zijn die nog nooit een stap in het museum hebben gezet. Zij hoopt dat dit ‘cadeautje’ een reden is om eens langs te komen en dan gelijk te genieten van de fotojournalistieke tentoonstelling. 

Popelen
Zo’n twee maanden loopt de expositie en volgens Jansen heeft het museum overwegend positieve reacties gehad op de tentoonstelling. Bezoekers stonden ook weer te popelen om langs te komen, bemerkt zij. De extra activiteiten zijn met veel enthousiasme ontvangen, aldus de zegsvrouw. Daar staat wel tegenover dat mensen wel wat voorzichtiger zijn geworden.

Hilversummers die tussen 6 en 15 augustus de expositie gratis willen bezichtigen, moeten niet vergeten papieren mee te nemen om duidelijk te kunnen maken dat ze in Hilversum wonen. Vooraf aanmelden hoeft niet. Wel kan het zo zijn dat als ze op de bonnefooi langskomen even moeten wachten voordat zij de expositie kunnen bekijken. Jansen vertelt dat de medewerkers van het museum goed letten op de spreiding, want de anderhalve meter afstand moet wel ten alle tijden gewaarborgd kunnen worden. 

Uit de krant