Afbeelding
Foto: Ruben Terlou

Nieuwe expositie in Museum Hilversum: Onderdompelen in het hedendaagse China

Cultureel

HILVERSUM - Nog heel even is De Zilveren Camera-tentoonstelling te zien in Museum Hilversum. De nieuwe expositie doemt echter al op en die gaat over het China van vandaag de dag. Ruben Terlou, Ruben Lundgren en Xiaoxiao Xu tonen hun werk in China Dreams

In de expositie, met foto’s en documentaires, kan de bezoeker zich tussen vrijdag 20 augustus en zondag 24 oktober laten onderdompelen in het hedendaagse China. Dit leidt tot onverwachte invalshoeken.  

“We zijn onder de indruk van een snel opkomende supermacht, maar zijn ook bang om China zonder meer te omarmen’, vertelt museumdirecteur Stef van Breugel. “China Dreams is een uitnodiging om het China van vandaag te leren kennen. De bijeengebrachte fotografen doen dat allemaal op een eigen oorspronkelijke manier. Ze geven ieder hun kijk op het China van vandaag waar ze zich zo mee verbonden voelen en nemen ons mee in de Chinese droom”, geeft de museumdirecteur nog mee. 

Esthetiek

Ruben Lundgren is geboren in Hilversum en woont sinds 2007 in Beijing. Als fotograaf en curator publiceerde hij enkele fotoboeken en geeft in zijn werk een reflectie op de gretige omarming van technologie en het veranderende politieke klimaat. Hij is niet op zoek naar het alledaagse, maar deelt in een heel eigen esthetiek zijn verwondering over de nieuwe technologie. Bij de tentoonstelling verschijnt zijn nieuwe boek Real Dreams met werk dat de fotograaf kriskras door heel China heeft gemaakt.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Foto: Ruben Lundgren

De andere exposerende Ruben (Terlou) is voor het Hilversumse museum geen onbekende. Hij exposeerde daar al twee keer eerder. Daarnaast is hij een bekende documentairemaker. In de expositie is ook werk te zien uit zijn VPRO-serie De wereld van de Chinezen en laat hij samen met de daarvan afgeleide fotografie zien hoe de nieuwe zijderoute in de eenentwintigste eeuw vorm krijgt. “Terlou slaagt er steeds weer in om de menselijke kant van China  en daarbuiten te laten zien”, aldus Van Breugel. 

Xiaoxiao Xu is een in Nederland woonachtige Chinese fotografe en ging op zoek naar de wereld rond de Chinese muur. Waar vroeger de muur bedoeld was als verdedigingswal tegen indringers is deze nu een symbool van de binnen en buitenkant van China. Xu zoekt naar de impact van het snelgroeiende China op deze historische plaats en vindt een mix van tradities en het verdwijnen hiervan. Ook de documentaire die Robin de Puy van haar in maart 2021 maakte, is in de expositie te zien.


Foto: Xiaoxiao Xu

Uit de krant