Afbeelding
Foto: Andrea Werkhoven

Ruim dertig monumenten in Hilversum open tijdens Monumentendag

Cultureel

HILVERSUM - Landgoed de Zwaluwenberg, de voormalige Avro-studio, maar ook Beeld en Geluid en de Boshutjes van Duiker (Zonnestraal) zijn in het weekend van zaterdag 11 en 12 september open tijdens de 35ste editie van de Open Monumentendag. 

Elk jaar in het tweede weekend van september zijn duizenden prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt en deel te nemen aan de vele activiteiten die georganiseerd worden. Het programma van deze 35ste editie staat met het thema ‘Mijn monument is jouw monument’ in het teken van inclusiviteit en gastvrijheid. 

Ruim dertig monumenten zijn in Hilversum geopend en er zijn diverse speciale activiteiten zoals wandelingen, fietstocht en optredens. Naast een aantal scholen, kerken en begraafplaatsen, zijn bijvoorbeeld landgoed de Zwaluwenberg, Gebouw de Vereeniging, de AVRO studio, de voormalige politiepost Larenseweg, de Tribune en het raadhuis geopend.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Foto: Sjoerd Nelson

Bezoekers kunnen dit keer ook terecht bij Beeld en Geluid en de Boshutjes van Duiker (Zonnestraal). Maar ook een bezoek aan Wolfsdreuvik (foto boven), de raadselachtige bakstenen toren in het Smithuyserbos, is vooral voor gezinnen met kinderen de moeite waard. Bij de meeste monumenten waar activiteiten of rondleidingen zijn gepland, moeten deelnemers zich vooraf aanmelden. 

Nieuw dit jaar is de rondleiding door de Wandelmeent. Dit opzienbarende experiment uit de jaren ’70 wordt beschouwd als het eerste experimentele woningbouwcomplex waar de bewoners grotendeels zelf bepalen hoe ze met elkaar en met gedeelde faciliteiten willen wonen.  Vanwege de enthousiaste reacties van vorig jaar, vinden ook dit jaar in De Grote Kerk, het Raadhuis, de Bibliotheek en bij het MCO weer optredens plaats om het gebouw een bijzondere beleving te geven. Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met het Dudok Festival.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Foto: Maarten van Haaff

Een bijzondere attractie is de Gooische Moordenaar, een augmented reality (AR) tramrit dwars door het digitale erfgoed van de musea die samenwerken in het Erfgoedfestival 2021. De Gooische Moordenaar is opgesteld op het grasveld voor de deur van het Dudok Architectuur Centrum. 

Meer informatie over Open Monumentendag is hier te vinden. Op deze pagina kunnen bezoekers zich ook aanmelden voor de monumenten waar een rondleiding of activiteit plaatsvindt.  

Uit de krant