Robbert Jan Proos trad dit weekend op in de Grote Kerk.
Robbert Jan Proos trad dit weekend op in de Grote Kerk. Foto: Dudok Architectuur Centrum

‘Richting vanouds’: Open Monumentendag 2021 in Hilversum trekt zo’n 4800 bezoekers

Cultureel

HILVERSUM - Een mooi evenement, dat alleen tot stand kon komen door de bereidheid van de monumenteneigenaren om hun gebouw open te stellen en de hulp van de vele vrijwilligers die op deze beide dagen bezoekers hebben ontvangen en rondgeleid. 

Dat meldt de organisatie, het Dudok Architectuur Centrum, over de Open Monumentendag in Hilversum van afgelopen weekend. Tijdens deze 35ste editie in Hilversum bezochten zaterdag en zondag zo’n 4800 bezoekers de dertig opengestelde monumenten en de vele specials. Dat is ruim 45 procent meer dan vorig jaar toen het aantal bezoekers door de coronamaatregelen fors minder was dan in normale tijden.

Doordat bij veel monumenten nog steeds vooraf gereserveerd moest worden, was het spontane bezoek dat Open Monumentendag karakteriseert, ook dit jaar nog niet overal mogelijk. Bij veel rondleidingen en activiteiten werd gewerkt met kleinere groepen en er waren minder monumenten open dan in de jaren voor de crisis. Desondanks is men binnen het Dudok Architectuur Centrum verrast over de bezoekerstoename. Directeur Patricia Alkhoven: “Landelijk ging het aantal bezoekers aan dit evenement weer richting vanouds. Hilversum sluit daar mooi bij aan.“

(Tekst gaat verder onder de foto)

Als vanouds was er ook veel belangstelling voor de Zwaluwenberg, de toren van Wolfsdreuvik in het Smithuyserbos, de AVRO, het raadhuis en de Kapel. Andere toppers waren dit jaar de Gooische Moordenaar (AR attractie op het grasveld bij het raadhuis, zie foto hierboven), het Pinetum, gebouw De Vereeniging, Costerustuin en de Fabritiusschool. Maar ook de wat minder bekende boshutjes bij Zonnestraal, de Kegelbaan bij de Unie, de wandeling van de GNR, de rondleiding door de Wandelmeent en de fietstocht van Albertus Perk werden druk bezocht.

In navolging van 2020 waren er dit jaar weer optredens in een aantal monumenten, bedoeld om een bijzondere beleving van het gebouw te creëren. In samenwerking met het Dudok Festival werden vier artiesten geselecteerd die in het MCO, de Bbliotheek, het Raadhuis en de Grote Kerk een optreden verzorgden.

Uit de krant