Janine Abbring.
Janine Abbring. Foto: Filmtheater Hilversum

Filmtheater Hilversum programmeert in Beeld en Geluid tijdens Dutch Media Week

Cultureel

HILVERSUM - Hilversum in Gesprek lijkt komende zaterdag een beetje op Zomergasten. Janine Abbring, de presentatrice van dit landelijk bekende VPRO-zomerprogramma, is te gast. Na het interview met Cisca Dresselhuys wordt Abbrings keuzefilm vertoond in Filmtheater Hilversum.

Deze speciale editie van de talkshow Hilversum in Gesprek is onderdeel van het Dutch Media Week-programma van het filmtheater. Het gesprek duurt een uur: van 15.00 tot 16.00 uur. The Rider van Oscarwinnares Chloé Zhao, de keuzefilm van Abbring, begint om 16.15 uur. 

De talkshow is de opmaat naar de programmering die op woensdag 6 oktober en doorloopt tot en met zondag 10 oktober. Het filmtheater gebruikt hiervoor de filmzaal van Beeld en Geluid aan de Media Parkboulevard 1. Zo verzorgt de Hilversumse culturele instelling daar voorpremières van nieuwe films, staat zij stil bij de honderdste verjaardag van Charlie Chaplins The Kid en viert zij het twintigjarige bestaan van Le fabuleux destin d’Amélie Poulain

Impact
Beeld en Geluid is sinds een aantal jaar de drijvende kracht achter de Dutch Media Week, dat zich presenteert als hét mediafestival van Nederland. Dit keer staat het festival in het teken van de ontwikkeling van de media en de impact daarvan op mens en maatschappij. De Dutch Media Week start op donderdag 30 september en duurt tot en met zondag 10 oktober. 

Het filmprogramma bij Beeld en Geluid opent met de heerlijke Britse komedie The Duke – met rollen van Helen Mirren en Jim Broadbent. In dit waargebeurde verhaal steelt een taxichauffeur een duur schilderij, dat hij alleen wil teruggeven als de overheid televisie gratis maakt voor ouderen. Na tien films sluit de filmweek in de zaal van Beeld en Geluid zondagavond af met een voorpremière van de nieuwste film van François Ozon: Tout s’est bien passé

Eigen archief
In het filmtheater is tevens het speciale programma Terug van Weggeweest te zien, gemaakt door Beeld en Geluid uit haar eigen archief. Liedjes uit het legendarische Ja Zuster Nee Zuster (1968), de enige bewaard gebleven integrale uitzending van De Stratenmakeropzeeshow (1972), en De wondere wereld van Herman van Veen (1979). 

“Deze programma’s vol jeugdsentiment waren stuk voor stuk verloren gewaand. Liefhebbers en (amateur)specialisten hielpen Beeld en Geluid om deze beelden terug te vinden. Deze voorstelling, een initiatief van film- en televisiehistoricus Reinier Wels, is een unieke gelegenheid om deze nostalgische televisieopnames terug te zien”, aldus de organiserende partij. 

Kaartjes voor de films in Beeld en Geluid, Hilversum in Gesprek en Terug van Weggeweest zijn te koop via de website van Filmtheater Hilversum. Kijk voor meer informatie op www.filmtheaterhilversum.nl en www.dutchmediaweek.nl.

Uit de krant