Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën en NOS Jeugdjournaal-presentatoren Evita Mac-nack en Joris Marseille hebben de eerste herdenkingsmunt geslagen ter ere van 40 jaar NOS Jeugdjournaal.
Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën en NOS Jeugdjournaal-presentatoren Evita Mac-nack en Joris Marseille hebben de eerste herdenkingsmunt geslagen ter ere van 40 jaar NOS Jeugdjournaal. Foto: KNM

Presentatoren Jeugdjournaal slaan eerste munt ter ere van 40-jarig jubileum

Cultureel

HILVERSUM - Een bijzonder moment deze week in Beeld en Geluid. In het pand op het Hilversumse Media Park hebben staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën en NOS Jeugdjournaal-presentatoren Evita Mac-nack en Joris Marseille de eerste herdenkingsmunt geslagen ter ere van 40 jaar NOS Jeugdjournaal. 

Ook burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum en directeur Eppo van Nispen van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid waren bij de muntslag aanwezig. Het NOS Jeugdjournaal Vijfje werd geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën. 

Het NOS Jeugdjournaal is uitgekozen als onderwerp van een bijzondere munt voor verzamelaars omdat het programma volgens de Koninklijke Nederlandse Munt een belangrijke maatschappelijke taak vervult. “Generaties kinderen, maar ook volwassenen, zijn door het NOS Jeugdjournaal in begrijpelijke taal op de hoogte gebracht van het nieuws van over de hele wereld. Dat doet het NOS Jeugdjournaal dagelijks op een bijzonder creatieve en innovatieve manier, waarbij kinderen altijd serieus worden genomen.”

Het NOS Jeugdjournaal Vijfje is ontworpen door kunstenaar Gabriel Lester. Lester werd bij het ontwerpen geïnspireerd door de verstoringen en oneffenheden die soms optreden in een televisiebeeld: glitches. Op de voorzijde staat Koning Willem-Alexander. Het portret is afgebeeld in twee tonen, waardoor het lijkt alsof er haperingen in zitten. Dit geeft het een elektrisch karakter. 

Op de keerzijde is een wereldbol te zien, het symbool van het dagelijkse wereldnieuws. Deze is op eenzelfde manier bewerkt, waardoor de munt als geheel doet denken aan een televisiescherm. Het NOS Jeugdjournaal Vijfje wordt geslagen in een oplage van 50.000 stuks en heeft een nominale waarde van 5 euro. Voor verzamelaars verschijnen er ook bijzondere verzamelkwaliteiten, geslagen in Zilver en in Goud. De herdenkingsmunten zijn te verkrijgen op www.knm.nl/nosjeugdjournaal.

Uit de krant