Ineke van de Rotte.
Ineke van de Rotte. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

‘Grauw leegstaand pandje’ in centrum Hilversum ‘omgetoverd in kleurrijke galerie’

Cultureel

HILVERSUM - Hilversum is een expositieruimte voor beeldende kunst rijker, althans voor de rest van dit jaar. In vier wisselende exposities tonen 35 Hilversumse kunstenaars hun werk op het adres Kerkstraat 92, voorheen het onderkomen van Oil and Vinegar en later ook De Pindakaaswinkel. 

Het initiatief voor de expositie komt van ART Hilversum; voorheen de organisatie die de Open Atelierdagen organiseerde en nu haar vleugels uitgeslagen heeft. Niet alleen deze expositie in het centrum is daar het resultaat van, maar ook Kunstzondagen in de wijken, zes keer per jaar. En vorig jaar waren er drie wisselende exposities in het toen nog leegstaande C&A-gebouw (nu Voorhoeve). 

ART Hilversum kan deze activiteiten ontplooien dankzij programmasubsidies van de gemeente Hilversum en financiële bijdragen van de deelnemende kunstenaars. ART Hilversum-voorzitter Ineke van de Rotte is trots op de nieuwe expositieruimte. “Binnen een week hadden we met z’n allen de oude Pindakaaswinkel omgetoverd van een grauw leegstaand pandje in een kleurrijke galerie. Iedereen vindt het prachtig geworden.”

Suppoost

In de vier exposities tonen steeds acht of negen kunstenaars hun werk. Het betreft werk van professionele kunstenaars die wonen of werken in Hilversum. Schilderijen, beeldhouwwerk, fotografie, installaties, en nog veel meer zijn te zien op woensdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur. Bijzonder is ook dat de kunstenaars zelf ‘suppoost’ zijn, zodat bezoekers altijd van een van hen toelichting kunnen krijgen op het werk.

Ondertussen is binnen het kunstenaarscollectief de hoop op een permanente galerie. Ook Van de Rotte meent dat er in Hilversum maar weinig plekken zijn waar mensen echt naar beeldende kunst kunnen kijken. De GSA Galerie is er immers niet meer en Museum Hilversum legt al langere tijd meer de focus op fotografie- en mediakunst. “Nu blijft de beeldende kunst allemaal zo verborgen”, aldus Van de Rotte. “Er is al een petitie op gang gekomen om van deze tijdelijke expositieruimte een permanente galerie te maken.”

Uit de krant