Wild zwijn aan het spit bij Proeflokaal De Serre
Wild zwijn aan het spit bij Proeflokaal De Serre Foto: Rosa Holdinga

Proeflokaal De Serre pakt nog één keer groots uit met wildweekend

Cultureel

HILVERSUM - Bij Proeflokaal De Serre, aan de moestuinen van de landgoedwinkel tussen Hilversum en ’s-Graveland, was afgelopen weekend een zogenaamd wildweekend. Er werden verschillende wild menu’s geserveerd en gasten konden ook meedoen aan een wijnproeverij. 

Met het voorlopig laatste diner heeft De Serre zaterdagavond groots uitgepakt. Voordat de avondlockdown inging, genoten de gasten van een vijf- gangen wilddiner. Overdag was de wijnproeverij met een selectie van biologische natuurwijnen en een proefplankje van lekkernijen die bij het herfstseizoen passen. Het was mogelijk binnen plaats te nemen bij de haard in de kas of buiten bij het vuur, waar een wild zwijn aan het spit draaide, langzaam garend voor het avonddiner. 

Personeel, familie en kennissen waren ondertussen druk in de weer met het voorbereiden van het diner. In een vitrine stonden verschillende lekkernijen uitgestald en de lampjes zorgden voor een bijzonder sfeervol tafereel op de natte herfstmiddag. “Wij houden ontzettend veel van eten, proeven en smaken. Deze plek is geschikt om dat te delen met anderen”, vertelt eigenaar Job van Dijk van Proeflokaal De Serre. “Wij organiseren regelmatig culinaire activiteiten, we laten ons inspireren door het land om ons heen en het seizoen. Vandaar het wildweekend, dit past perfect bij het weer. Al weken geleden hadden we ideeën over bepaalde gerechten die bij deze middag zouden passen. Daarom zijn we heel blij dat deze avond op de valreep nog door mag gaan. We hadden de take-away al geregeld, maar gelukkig is dat niet nodig geweest.”

Na vijf uur aan het spit was het wilde zwijn gaar. Het dier is geschoten door Twan Ramakers, een kennis. Ramakers is de hele dag druk in de weer geweest om het wilde zwijn gereed te maken voor het diner. “Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby,” vertelt Ramakers, terwijl hij een messen collectie klaar legt en ze nog één voor één beetje bijslijpt. Wanneer het zwijn van het spit gehaald is, mochten de gasten naar buiten komen om zelf het hoofdgerecht te komen halen. Mensen konden aangeven welk stuk zij wilden, waarna Ramakers vervolgens het stukje serveerde. 

Uit de krant