Afbeelding
Foto: Bastiaan Miche

Verjaardagcompositie ‘Amalia Achttien!’ klinkt dinsdag vanuit het raadhuis

Cultureel

HILVERSUM - Ter ere van de 18e verjaardag van prinses Amalia komende dinsdag heeft Bob Zimmerman in opdracht van de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging een compositie geschreven: ‘Amalia Achttien!’ Deze compositie zal 7 december op tientallen carillons in Nederland worden gespeeld. 

In Hilversum speelt stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek dit nieuwe werk tijdens een extra bespeling om 12.00 uur. Eerst klinkt traditiegetrouw het Wilhelmus, daarna ‘Amalia Achttien!’. Ook worden nog andere werken gespeeld, waaronder twee favoriete nummers van de prinses: Memory van Barbara Streisand en Atje voor de sfeer. Het concert is live mee te kijken en te beluisteren op het YouTubekanaal Beiaardier Hilversum.

Historie
Met deze speciale verjaardagscompositie wordt een eeuwenoude traditie voortgezet. Al sinds de zestiende eeuw spelen beiaardiers nieuwe werken tijdens inauguraties, stads- en staatsbezoeken, huwelijksfeesten, verjaardagen en uitvaarten die zijn opgedragen aan stadhouders en leden van het Koninklijk Huis. Bij het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima in 2002 componeerde Joop Stokkermans een Oranjerapsodie voor beiaard. Een feestelijk werk waarin diverse thema’s van Nederlandse volksliederen zijn verwerkt. Deze rapsodie staat 7 december ook op het programma.

Uit de krant