Afbeelding
Foto: Bastiaan Miche

Nieuwe melodieën vanuit Raadhuistoren: met verzoeknummers van Hilversummers

Cultureel

HILVERSUM - ‘Berend Botje’ en ‘k Zag twee beren’ maar ook ‘Tussen Kunst en Kitsch’ of As de liefde mar blef winnen. Stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek programmeerde deze en nog een aantal andere nieuwe melodieën op de computer van de beiaard in de Raadhuistoren. 

Elk half uur wordt een melodie afgespeeld op de klokken. Dit heet een ‘voorslag’: het klinkt voorafgaand aan de uurslag. Deze eeuwenoude Nederlandse traditie om de tijd te markeren werd in 1874 beschreven door de Italiaanse schrijver Edmondo de Amicis tijdens zijn rondreis door Nederland: “In Olanda l’ora canto…”, - In Nederland zingt de tijd.

De nieuwe speellijst is gevarieerd en ook samengesteld met verzoeknummers van inwoners van Hilversum. Een omwonende wilde graag de dag beginnen en afsluiten met een toepasselijk lied. Om 9.00 uur klinkt daarom ‘Morning has broken’ (Cat Stevens) en om 21.00 uur ‘Gute Nacht, Freunde’ (bekend van ‘Met het oog op morgen’ op Radio 1).

TV-tunes
Er is gevraagd om TV-tunes te laten klinken. Een start hiervan is de door Joop Stokkermans gecomponeerde tune van ‘Tussen Kunst en Kitsch’. Later worden er meer TV-tunes gearrangeerd. Een familie wil graag een positieve boodschap over Hilversum laten klinken met het lied ‘As de liefde mar blef winnen’ van Daniël Lohues – Als de liefde maar blijft winnen komt het allemaal wel goed. 

Verder klinken er kinderliedjes uit binnen- en buitenland, klassieke muziek en Oud-Hollandse liederen. De complete speellijst is hier te bekijken. Een aantal keer per jaar worden er nieuwe melodieën geplaatst. Suggesties voor nieuwe muziek kunnen worden gemaild naar: beiaardhilversum@gmail.com.

Uit de krant