Afbeelding
Foto: Museum Hilversum

‘Het fotografisch geheugen van de Tweede Wereldoorlog’ in Museum Hilversum

Cultureel

HILVERSUM - Museum Hilversum presenteert vrijdag 22 april het vrij toegankelijke mini-symposium ‘Het fotografisch geheugen van de Tweede Wereldoorlog’. Ter afsluiting van het vijfjarig project ‘Terug naar 40-45; Hilversum in de Tweede Wereldoorlog’ gaat men in gesprek over de rol van fotografie bij het collectieve geheugen over de Tweede Wereldoorlog en bij het geschiedenisonderwijs. 

Het doel van het mini-symposium is om samen met sprekers een analyse te vormen over de rol van fotografie bij de vorming van het collectieve geheugen over de Tweede Wereldoorlog. Fotograaf der Vaderlands (2015) Ahmet Polat, hoogleraar archiefwetenschap Charles Jeurgens, drs. kunstgeschiedenis Hanke Wiegand, stichtingvoorzitter Robin Gouwswaard, journalist/auteur Ad van Liempt en directeur Museum Hilversum Stef van Breugel praten over de rol van fotografie bij het collectieve geheugen over de Tweede Wereldoorlog en bij het geschiedenisonderwijs. 

Er zal terug worden geblikt op het vijfjarige project en de impact die het heeft gehad op docenten, leerlingen en opiniemakers. Ook komen de vragen die het project opwierp over de rol van archivering in de wereld van oorlogsgeschiedenis aan bod. Museum Hilversum wil daarbij laten zien hoe fotografie als leermethode in het onderwijs een belangrijke rol kan spelen bij het herdenken van de Tweede Wereldoorlog, en jongeren daarmee nieuwe dragers kan maken van de lokale oorlogsgeschiedenis.

Programma
Het programma is te volgen in Museum Hilversum. Om 15.30 uur is er inloop, 16.00 uur start het programma inclusief pauze, 18.00 is een borrel en 18:30 is het einde. Het mini-symposium heeft een gespreksvorm die erop gericht is om interactie tussen publiek en sprekers te stimuleren. Op deze manier wordt het publiek actief betrokken bij dit unieke programma. Het symposium is vrij toegankelijk, aanmelden kan via fotografisch_geheugen.eventbrite.nl.

Uit de krant