De fietstochten starten nagenoeg iedere keer vanaf de Kerkbrink.
De fietstochten starten nagenoeg iedere keer vanaf de Kerkbrink. Foto: Bastiaan Miché

Fietsgilde ‘t Gooi start zondag met geheel nieuwe tocht: de Trekschuitroute

Cultureel

HILVERSUM - De Fietstochten in deze regio door Fietsgilde ‘t Gooi gaan komende zondag van start met een geheel nieuwe middagtocht: de Trekschuitroute. Wel zoekt de in 1998 opgerichte stichting nog nieuwe vrijwilligers. 

Fietsgilde ‘t Gooi houdt van mei tot en met september wekelijks fietstochten door het Gooi en de Vechtstreek. Er zijn zowel dagtochten (van 10.00 tot 15.30 uur) als middagtochten (van 13.30 tot 16.00 uur). De start is meestal vanaf de Kerkbrink in Hilversum. Behalve een mooie tocht krijgen belangstellenden informatie over het gebied. 

De afgelopen twee jaar konden er door corona echter minder tochten plaatsvinden. “Alleen vorig jaar hebben we ongeveer een half seizoen kunnen draaien”, vertelt gids Bob Wijburg van Fietsgilde ‘t Gooi. Hij vertelt ook dat mede daarom op de nieuwe flyer van dit seizoen er geen overzicht staat van het programma. Er is hooguit een verwijzing naar de website waar alle tochten en data staan vermeld.

De gidsen van Fietsgilde ‘t Gooi streven ernaar ieder jaar een nieuwe route op de agenda te krijgen. Dat is dit keer de zogenoemde Trekschuitroute. In de zevende en achttiende eeuw ging het personen- en goederenvervoer in ons land voornamelijk per trekschuit. Via het jaagpad werden de schuiten voortgetrokken door paarden”, aldus Wijburg. “Wij volgen de verbindingen tussen het Gooi en Amsterdam. Allereerst via de Oude Haven van Hilversum, via de Gooische en ’s-Gravelandse Vaart en vervolgens langs het Naardermeer en via de wijk Keverdijk naar de trekvaarten in Naarden en Bussum.”

(Tekst gaat verder onder de foto.)


Rob WIjburg. © Foto Miché / Bastiaan Miché

Ook de komende weken staan er weer heel wat bekende routes op het programma. Zo komen dit jaar de dagtochten Floris V, Sporen uit het Verleden, Vorstelijk Baarn en Hilversum Bevrijdingstocht terug. Bekende middagtochten die gereden worden, zijn Natuurbruggen, Dudok Hilversum en de zeer populaire Gooische Moordenaar. Wijburg geeft aan dat er ook weer plannen zijn om bepaalde tochten met scholen te fietsen. “En we zoeken nog wel vrijwilligers, bijvoorbeeld mensen uit het onderwijs. Die vinden het vaak toch leuk om een verhaal te vertellen.” 

De fietstocht van komende zondag start om 13.30 uur vanaf de Kerkbrink. Meefietsen kost 3 euro per persoon. Mensen hoeven zich niet vooraf aan te melden. Kijk ook op www.fietsgilde.nl.

Uit de krant