Eppo van Nispen tot Sevenaer, Paul de Leeuw, Iris van den Ende en Ron Eshuijs (Medialane).
Eppo van Nispen tot Sevenaer, Paul de Leeuw, Iris van den Ende en Ron Eshuijs (Medialane). Foto: Beeld en Geluid

Paul de Leeuw draagt werkarchief over aan Beeld & Geluid

Cultureel

HILVERSUM - Uit handen van de televisiepresentator zelf en producent MediaLane heeft Beeld en Geluid het werkarchief van Paul de Leeuw mogen ontvangen. Dat maakte De Leeuw vanochtend bekend in zijn podcast De Leeuw lult verder, op NPO Radio 5. 

De collectie omvat onder andere scripts, setfoto’s, repetities, opnamen van zijn radioprogramma’s en vele video’s. “Het is mooi om te weten dat het meeste tv werk in goede handen is als het gaat om je oeuvre", aldus De Leeuw. "Naast de hoogtepunten ook vooral de dingen die nooit zijn uitgezonden of het blauwe tv licht niet hebben gehaald.”

Dankzij de collectie worden onderzoekers en makers een complete blik gegund op de processen van een van Nederlands bekendste makers. Zo beschikt het in Hilversum gevestigde instituut voor media door deze schenking onder andere over materiaal van Bob’s Palace (later De scheeuw van de leeuw), repetities van de populaire sitcom Seth & Fiona, de radioshow De Leeuw wordt wakker en takes van Bob en Annie uit De schreeuw van de leeuw. Ook De Leeuws cabaretvoorstelling 'Wie plukt mij', die nooit is uitgezonden, is onderdeel van de schenking.

Een deel van het werkarchief is inmiddels gedigitaliseerd en te vinden via DAAN, het digitale archief van Beeld & Geluid. ''Het gebeurt niet vaak dat we zo'n unieke collectie in handen krijgen van zo'n groot mediamaker en -vernieuwer als Paul de Leeuw. We zijn vereerd dat wij dit materiaal met grote zorg mogen bewaren en beschikbaar stellen voor toekomstige generaties makers,'' aldus Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur Beeld & Geluid.

Uit de krant