Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Zeshandig beiaardconcert als ultieme test voor nieuwe klavier

Cultureel

HILVERSUM - Op het nieuwe klavier van de beiaard in de raadhuistoren geven drie beiaardiers komende vrijdagavond een speciaal concert. Stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek krijgt gezelschap van twee Vlaamse collega’s: Wim Berteloot en Wim van den Broeck.

Zij spelen niet alleen solo, maar ook in elke mogelijke duocombinatie en zelfs zeshandig. Het concert zal ongeveer een uur duren en is in de ruime omgeving van het raadhuis te horen. Luisteraars kunnen altijd een eigen kleedje of klapstoel meenemen. Het volledige programma is tijdens het concert te vinden voor de ingang van het Raadhuis of via wimdebeiaardier.nl/beiaarden/hilversum.

Op vrijdagavond 24 juni is er nog een extra concert. Tegelijk met de komst van het nieuwe klavier is het speelhok van de beiaardier ook uitgebreid. Er is nu ruimte voor rondleidingen, maar ook om andere musici te laten meespelen. Dit wordt gevierd met een klassiek concert door Ruitenbeek in samenspel met Boudewijn Zwart op piano, en Judith Groen op de cello. De piano en cello worden vanuit de toren versterkt.

Afgelopen najaar is het 63 jaar oude klavier van de beiaard in de raadhuistoren vervangen. Ruitenbeek bespeelt het instrument elke woensdag en is zeer gelukkig met de nieuwe speeltafel: “Het nieuwe klavier maakt veel minder bijgeluiden en ik kan er heel genuanceerd op spelen.” 

Uit de krant