Sjoerd van den Broek
Sjoerd van den Broek Foto's: Eduard Metz

Gluren bij de Buren: mooie concerten in woning, buurthuis of kerkgebouw

Cultureel

HILVERSUM - In ruim dertig verschillende woningen, tuinen, buurthuizen of zelfs kerken in Hilversum waren zondagmiddag intieme optredens te bezoeken tijdens het huiskamerfestival Gluren bij de Buren. 

Zo was er muziek binnen de Oud-katholieke parochie St. Vitus aan het Melkpad: Sjoerd van den Broek trad drie keer op. In Wijkcentrum Sint Joseph in Hilversum-Oost waren er drie optredens van het nieuwe koor The Soulrebels. In Vonk aan de Larenseweg trad onder meer het duo Fibe op.

(Tekst gaat verder onder de foto.)


The Soulrebels. 

Gluren bij de Buren vond zondag plaats in 33 verschillende gemeenten. Van Maastricht tot Haarlem en Assen tot Den Haag verwelkomden bewoners hun buren en ander publiek voor spetterende optredens van lokaal talent. In totaal waren er 4.500 optredens op 1.500 locaties. 

Bij deze editie stond ontmoeting echt centraal. Gluren bij de Buren is dé reden om eindelijk eens bij de buren over de vloer te komen, is de gedachte. Landelijk coördinator Dirkjan van Oord: “Buurtbewoners die elkaar nooit aankeken, groeten elkaar daarna in de supermarkt. Er ontstaan buurtpreventie-appgroepen, er volgen buurtbarbecues en is er zelfs een Gluren bij de Buren-huwelijk gevormd: twee mensen die tijdens het festival voor het eerst met elkaar op date gingen, zijn daarna met elkaar getrouwd.” 

(Tekst gaat verder onder de foto.)


Fibe.

Dit jaar was de allereerste keer dat er zowel huiskamers als tuinen mee mochten doen. Op deze manier kon er nóg meer gegluurd worden. “We hebben een paar corona-edities achter rug die ik liever zo snel mogelijk weer vergeet”, aldus Dirkjan. “Via online streaming bijvoorbeeld. Of je zat op anderhalve meter met vier mensen in een tuin. Maar nu krijgen we voor het eerst weer een volle bak. Ondanks corona stellen veel mensen hun huiskamer en tuin graag ter beschikking.”

Uit de krant