Het STER-gebouw.
Het STER-gebouw. Foto: Hilversume Historische Kring Albertus Perk

STER-gebouw voorlopig op de lijst van gemeentelijke monumenten

Kunst & cultuur

HILVERSUM - Met een zekere regelmaat komt de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk op voor het behoud van ons cultureel erfgoed. Als er gesloopt moet worden dient er op z’n minst zorgvuldig te worden afgewogen wat de gevolgen zijn van het verdwijnen van beeldbepalende huizen of gebouwen. Zo verzocht Albertus Perk de Gemeente Hilversum in maart 2022 om zich in te zetten voor het behoud van het STER-gebouw aan het Laapersveld. 

De Stichting Etherreclame gaat verhuizen naar het Mediapark en is van plan het huidige karakteristieke onderkomen te verkopen. Met alle mogelijke gevolgen van dien. Samen met de erfgoedvereniging Heemschut heeft Albertus Perk daarom een aantal argumenten op een rijtje gezet: De architecten van het STER-gebouw zijn E.C. Falkenburg en J.H.Mulders, van het Hilversums Architectenbureau dat onder meer het Comenius College en het politiebureau heeft ontworpen. Daarnaast is het STER-gebouw een bijzonder ontwerp vanwege het toegepaste stramien van zeshoeken waarbij het toenmalige STER-logo van boven zichtbaar is. De tuinaanleg is van tuinarchitecte Mien Ruys. Tot slot vertegenwoordigt het STER-gebouw de tv- en radioreclame mede de geschiedenis van de omroep en vertelt dus ook het verhaal van Hilversum Mediastad.

Op 8 juli lieten burgemeester en wethouders van Hilversum weten dat zij hebben besloten om het STER-gebouw voorlopig tot gemeentelijk monument aan te wijzen.

Wat houdt dat in?
Hiermee start de procedure om te onderzoeken of het pand beschermenswaardig is als gemeentelijk monument. Er wordt nader onderzoek gedaan en de Commissie Welstand en Monumenten wordt om advies gevraagd. Ook krijgt de eigenaar de gelegenheid een zienswijze kenbaar te maken. Vervolgens nemen B & W een definitief besluit.

Het STER-gebouw is nog niet ‘veilig’. Wel heeft de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk er mede voor gezorgd dat er over de toekomst van een stukje cultureel erfgoed serieus wordt nagedacht. 

Uit de krant