Wybe Kooimans
Wybe Kooimans

Hoofdorganist Grote Kerk Naarden geeft concert in Sint-Vituskerk

Cultureel

HILVERSUM - In de serie orgelconcerten deze zomer in de Hilversumse Sint-Vituskerk is er komende vrijdagavond een concert door organist Wybe Kooijmans. Op het programma staan onder meer werken van Mendelssohn en Bach. 

Wybe Kooijmans genoot zijn muzikale opleiding aan de Verenigde Muzieklycea in Hilversum en het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hierna volgde hij enige malen de masterclass voor interpretatie van de Franse organist Jean Guillou. 

In 1987 volgde een aanstelling als -toen nog- één van de organisten van de Grote Kerk in Naarden; inmiddels is hij hoofdorganist. Op het monumentale Witte-orgel (1862) van deze kerk maakte hij meerdere cd-opnames.

Wybe Kooijmans geeft regelmatig orgelconcerten in Nederland. Ook waren er concerten in Tsjechië, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Canada en Rusland, alwaar hij het orgel van de Philharmonie te Novosibirsk inwijdde. Voorts heeft hij veel ervaring opgedaan als begeleider van vele koren en solisten. Hij is als repetitor verbonden aan het koor van de Nederlandse Händelvereniging en aan het Concertkoor Baarn.

Het concert van vrijdag begint om 19.30 uur. De toegang is gratis, net als het parkeren op het kerkplein. Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Omdat de serie orgelconcerten dit jaar vijftig jaar bestaat, ontvangt iedere bezoekers een kaart van het orgel met enkele wetenswaardigheden.

Uit de krant